Shutterstock

Inside Varkens

Aanbodsdruk en corona tekenen varkensmarkt

2 Oktober 2020 - Wouter Baan

De varkensmarkt wordt geconfronteerd met een aanhoudend ruim aanbod, spanningen omtrent de opspelende tweede coronagolf en matte afzetmogelijkheden voor varkensvlees in Europa.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wie zijn zinnen heeft gezet op een hogere varkensprijs moet voorlopig nog even geduld hebben. Zowel in Nederland (ondanks de zaterdagslacht) als Duitsland is het aanbod ruim. Bij onze Oosterburen zelfs kritiek. Belangenbehartiger ISN spreekt veelzeggend van 'stau'. Dat de VEZG-notering vastzit op een laag niveau van €1,27 per kilo is dan ook niet vreemd.

Zorgen om corona
Ondertussen nemen de zorgen omtrent de oplopende corona-besmettingen toe. Bij slachterij Weidemark in Sögel (Nedersaksen), wat een dochteronderneming van Tönnies is, zijn 36 medewerkers positief getest. De slachtactiviteiten mogen vooralsnog doorgaan, maar zorgwekkend is het wel. In Sögel worden wekelijks zo'n 75.000 varkens geslacht, wat serieuze aantallen zijn.

Op de Europese vleesmarkt wordt het meer en meer duidelijk dat Duitse slachterijen niet in China terecht kunnen. Hoewel de vraag naar veel onderdelen niet tegenvalt, geeft dit wel wat druk op de prijsvorming. Gelukkig kunnen Nederlandse slachterijen (weer) goed terecht in China wat de situatie hier verlicht.

Terughoudend en onzeker
De marktsituatie laat zich het best samenvatten in terughoudendheid en onzekerheid. Voor een hogere varkensprijs wordt dan ook niet of nauwelijks geopteerd. De DCA Beursprijs 2.0 voor geslachte varkens blijft staan op €1,34 per kilo en de prijs van levende varkens op €1,04.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden