Shutterstock

Inside Varkens

Biggenmarkt is één brok negativiteit

5 Oktober 2020 - Wouter Baan - 10 reacties

De afzet van biggen gaat met extreem veel moeite gepaard. De exportvraag is totaal in elkaar gezakt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Veel handelaren zitten met de handen in het haar om plaatsingsruimte voor biggen te vinden. Zelfs de grootste optimisten zien het somber in. Door de teruggevallen slachtcapaciteit zijn de vleesvarkensstallen op veel plekken bomvol, waardoor er voor nieuwe opleg geen plek is.

Het probleem voor de Nederlandse markt is de sterk teruggevallen export. In week 39 werden slechts zo'n 60.000 biggen in Duitsland afgezet, waar die aantallen normaal gesproken gemakkelijk de 80.000 kunnen passeren. Ook andere exportbestemmingen nemen minder biggen af.

Hoop op betere tijden
Hoe nu verder? De hoop is dat het aanbod vanaf november opdroogt, zoals dat historisch gezien gebruikelijk is. Door het overschot zal de markt waarschijnlijk meer tijd nodig hebben. Daarbij is de hoop dat de zaterdagslachtplannen van diverse grote Nederlandse slachterijen de markt helpen glad te trekken.

Voor vrije biggen zijn momenteel niet of nauwelijks afnemers te vinden, maar de lage prijzen het beïnvloedt wel de prijsvorming binnen de vaste koppelingen. De DCA BestPigletPrice zakt deze week met €1 tot €23,50 per big. De Duitse VEZG-notering noteerde onveranderd op €27 per big, waarbij de toeslagen het van week tot week wel moeten ontgelden.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden