Joa Souza / Shutterstock.com

Inside Varkens

DCA Beursprijs 2.0 blijft staan in moeizame markt

10 Oktober 2020 - Wouter Baan

Door de uitbraak van Afrikaanse varkenspest dreigde er op de Europese vleesmarkt een overschot te ontstaan, maar door het oplaaiende coronavirus is het tegendeel momenteel het geval.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In Duitsland is er de afgelopen weken fors minder geslacht. Voor het toch al ruime varkensaanbod is dit een zeer negatieve ontwikkeling, temeer omdat Duitse slachterijen dreigen stil te vallen door nieuwe uitbraken. Bij een dochteronderneming van Tönnies is dat al het geval. Dat Nederlandse handelaren de varkens naar volgende week wederom slecht kwijt raken, mag geen verrassing zijn.

Positieve keerzijde
De positieve keerzijde van dit alles, is dat er minder vlees beschikbaar komt op de Europese markt. Een gebrek aan uitbeencapaciteit maakt diverse onderdelen, zoals de haasjes en bacon, goed gevraagd. Ook rundvlees is in trek. Tegelijkertijd is het aanbod hammen naar verluidt nog altijd ruim. De volatiliteit is enorm en zowel kopers als verkopers blijven dicht bij huis. Met andere woorden: Het maken van lange termijn prijsafspraken is in deze markt een uitdaging.

Stabiele varkensprijzen
De varkensprijzen zijn in beton gegoten. De Duitse VEZG-notering is ondertussen al weken stabiel op €1,27 per kilo. De DCA Beursprijs 2.0 blijft ook volgende week staan op €1,34 per kilo voor de geslachte varkens, en de prijs van levende varkens op €1,04. In tegenstelling tot in Duitsland kunnen Nederlandse slachterijen gelukkig profiteren van de goede afzetmogelijkheden in Azië. Dit motiveert om ook de komende weken op zaterdag te slachten. Maar of het ruime aanbod daarmee snel zal slinken, is gezien de onzekerheid in Duitsland nog maar zeer de vraag.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden