Shutterstock

Inside Varkens

Varkensvleesexport Brazilië blijft maar groeien

20 Oktober 2020 - Chanti Oussoren

Brazilië heeft ook in het derde kwartaal van 2020 een toenemende export van varkensvlees weten te realiseren. Met een kleine binnenlands aanbod stijgt de varkensprijs in het land boven de Europese prijs uit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat de handel goed doorliep, bleek eerder al uit een analyse van onderzoeksbureau GIRA. Inmiddels zijn de exportcijfers over het derde kwartaal bekend waaruit een nog hogere uitvoer blijkt.

In het derde kwartaal van dit jaar exporteerde Brazilië in totaal zo'n 254.000 ton vers en bevroren varkensvlees. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is dit een toename van 53%. De export komt over de eerste 3 kwartalen uit op een totaal van 675.300 ton en ligt 43% boven het niveau van vorig jaar.

Over de eerste 3 kwartalen was China veruit de belangrijkste bestemming voor Braziliaans varkensvlees met 54% van de totale Braziliaanse uitvoer. Ook bestemmingen als Hong Kong, Singapore en Vietnam behoren tot de grote afnemers met toenemende volumes ten opzichte van vorig jaar.

Stijgende prijzen
In Brazilië zijn de varkensprijzen gestegen, in tegenstelling tot Europa. Inmiddels heeft het prijsniveau het Europese niveau overstegen, zo blijkt uit de gegevens van de Europese Commissie. Ter illustratie: eind september noteerde de Braziliaanse varkensprijs €1,50 per kilo, terwijl de Europese prijs op €1,46 per kilo stond.

De prijsstijging in Brazilië is vooral een gevolg van een lager binnenlands aanbod. De Braziliaanse voerprijzen zijn gestegen waardoor meer varkens naar de slacht zijn gebracht met een lager gewicht dan normaal gesproken. Hierdoor komt de vleesproductie lager uit.

Aziatisch belang
Daarnaast heeft ook het toenemende exportbelang de prijzen doen stijgen. Vooral de vraag vanuit Azië is verder toegenomen, omdat daar als gevolg van ruimingen door de Afrikaanse varkenspest een binnenlands aanbodtekort is ontstaan. China is ondertussen druk bezig met het herstel van de binnenlandse productie, maar kampt nog steeds met nieuwe uitbraken.

Naarmate de Braziliaanse prijs verder stijgt wordt het land prijsconcurrerender en is het goed mogelijk dat China het varkensvlees elders gaat importeren. Door de AVP-uitbraak in Duitsland is de varkensvleesuitvoer richting China stopgezet, wat de Braziliaanse markt weer kansen biedt. Normaal gesproken exporteert Duitsland grote volumes varkensvlees richting China, deze volumes zoekt China nu elders.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden