Shutterstock

Nieuws Vogelgriep

Dreiging vogelgriep: landelijke ophokplicht

22 Oktober 2020 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Alle pluimveebedrijven in Nederland moeten vanaf middernacht (23 oktober) verplicht hun dieren binnen houden. Carola Schouten, de minister van Landbouw, heeft deze ophokplicht ingesteld na de vondst van 6 dode knobbelzwanen in Kockengen (Utrecht). Deze bleken te zijn besmet met de hoogpathogene variant H5N8. 

Dit heeft het minsterie van Landbouw vanavond (donderdag 22 oktober) bekendgemaakt. In hetzelfde gebied is ook een dode smient gevonden, die ook is getest op vogelgriep. Het resultaat hiervan is nog niet bekend. De zogeheten deskundigengroep dierziekten van het ministerie constateert dat het virus waarschijnlijk afkomstig is uit Rusland en met trekvogels naar Nederland is gebracht. Zij hebben de knobbelzwanen dan besmet. In Rusland zijn veel meldingen van vogelgriep geweest de afgelopen maanden.

Risico op besmetting hoog
De deskundigen vinden het risico dat de dieren op een pluimveebedrijf worden besmet hoog, waardoor Schouten de landelijke ophokplicht heeft ingesteld. Dit betekent dat alle pluimveebedrijven met een uitloop (vrije-uitloop en biologische) de kippen binnen moeten houden. Eendenbedrijven moeten verplicht het strooisel dat in de stal wordt gebruikt zo opslaan dat het ontoegankelijk is voor wilde vogels. Bij het aanbrengen van het strooisel in de stal te voorkomen dat materiaal van het erf in de stal terecht kan komen. 

Het ministerie van Landbouw roept op om dode wilde vogels te melden

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

vogelgriep
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
De lol van het boer zijn 22 Oktober 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10889774/dreiging-vogelgriep-landelijke-ophokplicht]Dreiging vogelgriep: landelijke ophokplicht[/url]
Binnenkort zullen veel vleeskuikenstallen leeg komen te staan door dat de opbrengstprijs onder de werkelijke kostprijs dreigt te komen liggen, dat punt is al heel dicht genaderd.
Daarbovenop het risico dat er binnenkort weer vogelgriepuitbraak in de sector mogelijk is zal dat wel eens de grote genadeklap kunnen zijn voor vleeskuikenbedrijven. Faillissementen in de slachtsector is dan het vervolg.
Benieuwd of we nu ook iets horen van de sectorspecialisten van onze banken die regelmatig van de toren bliezen dat het allemaal voorspoed is in de vleeskuikenhouderij en daar naar gehandeld hebben in hun advies.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden