Shutterstock

Inside Varkens

Britten slaan flink minder bacon in

23 Oktober 2020 - Redactie Boerenbusiness

Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft minder varkensvlees ingevoerd in augustus. Vooral de import van bacon loopt relatief achter op vorig jaar. Ook de Britse export van varkensvlees valt in augustus lager uit dan dezelfde maand in 2019.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het VK heeft in augustus een kleine 60.200 ton aan vers of bevroren varkensvlees ingevoerd. Dit is 14% minder dan in dezelfde maand vorig jaar. De import blijft daarmee de trend handhaven die al geruime tijd aan de gang is. In de eerste 8 maanden van dit jaar heeft het VK in met ruim 528.300 ton al 13% minder varkensvlees ingevoerd, blijkt uit de cijfers van AHDB. Niet alleen vers of bevroren varkensvlees wordt minder uit het buitenland gehaald, ook de invoer van bacon blijft flink achter ten opzichte van 2019.

Meeste vlees uit Duitsland en Denemarken
De invoer van vers en bevroren varkensvlees is tot en met augustus met 18% gedaald tot ruim 528.300 ton. De import van bacon liep in diezelfde periode met 14% terug tot bijna 101.000 ton. In augustus heeft het VK met een kleine 11.700 ton zo'n 21% minder bacon in het buitenland gekocht. Het meeste vlees komt uit Denemarken en Duitsland. De coronacrisis lijkt vanzelfsprekend een stevige effect te hebben in de dalende importcijfers. 

Net als Nederland profiteert het VK in de export ook van de vraag uit China. De export naar dit land is in de eerste 8 maanden van dit jaar met 51% toegenomen. Tot totale export in deze periode komt daarmee uit op 257.300 ton, een plus van 4% ten opzichte van de eerste 8 maanden van 2019. De groei zit hem vooral in de uitvoer van vers en bevroren varkensvlees, die 8% in volume toenam. Van bacon en worst is de export juist relatief sterk gedaald.

De uitvoer van varkensvlees uit het VK was in augustus zowel lager dan in de voorgaande maand als in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. De invoer van varkensvlees (inclusief slachtafval) bedroeg 60.200 ton, een daling van 1.800 ton ten opzichte van juli. 

De uitvoer van varkensvlees (inclusief slachtafval) is in augustus ook marginaal gedaald op jaarbasis tot 31.900 ton, een daling van ongeveer 600 ton. Invoer De invoer van vers en bevroren varkensvlees en verwerkt varkensvlees is beide in volume gestegen ten opzichte van de voorgaande maand. Desondanks waren de importvolumes voor de meeste belangrijke componenten van varkensvlees in augustus nog steeds lager op jaarbasis.
Bacon kende de meest opvallende daling met een import van in totaal 11.700 ton, een daling van 3.100 ton (-21%) ten opzichte van vorig jaar.

Gebaseerd op de eerste 8 handelsmaanden van de maand, ligt het importvolume van varkensvlees 80.000 ton onder het niveau van vorig jaar. Volgens HMRC was Denemarken in augustus goed voor 24% van de invoer van varkensvlees (inclusief slachtafval) in het VK, op de voet gevolgd door Duitsland met 23%. De totale waarde van de invoer van varkensvlees is in augustus opnieuw gedaald tot £ 176,7 miljoen, een daling van meer dan £ 27,5 miljoen in vergelijking met het voorgaande jaar.

De totale exportvolumes van de invoer van varkensvlees (inclusief slachtafval) waren in augustus hoger dan in het voorgaande jaar. Na een groot exportvolume van vers en ingevroren varkensvlees in juli, zakten de volumes terug naar een meer normaal niveau van ongeveer 21.300 ton. De export van slachtafval is in augustus gedaald ten opzichte van de voorgaande maand, maar blijft hoger dan vorig jaar. Het grootste deel van deze exportstijging is nog steeds het gevolg van de aanhoudend sterke vraag naar varkensvlees uit China. Op basis van de eerste 8 maanden van 2020 is het volume van de Britse export van varkensvlees (inclusief slachtafval) naar China met 51% gestegen. De totale export van varkensvlees (inclusief slachtafval) in augustus werd geschat op £ 49,3 miljoen, een daling van £ 3,1 miljoen ten opzichte van het voorgaande jaar.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden