Shutterstock

Inside Varkens

Varkensproductie China zet grote stappen

26 Oktober 2020 - Chanti Oussoren

Al geruime tijd is China bezig met het herstel van de binnenlandse varkensstapel, nadat de Afrikaanse varkenspest (AVP) grootschalig toesloeg in het land. Inmiddels neemt het aantal varkens weer toe en is er over de eerste 3 kwartalen van 2020 een flinke groei gerealiseerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nadat de Afrikaanse varkenspest (AVP) de binnenlandse varkensstapel flink uitdunde in 2017, is de Chinese import van varkensvlees flink gegroeid. Dit jaar werden recordniveaus aan varkensvlees geïmporteerd. Inmiddels is het land druk bezig met herstel van de binnenlandse productie en het aantal varkensbedrijven is behoorlijk toegenomen.

Over de eerste 3 kwartalen van dit jaar is het aantal varkensbedrijven opgeschroefd. Er zijn maar liefst 12.500 nieuwe grootschalige bedrijven gebouwd en 13.400 non-actieve bedrijven opnieuw gestart, zo blijkt uit de cijfers van het Chinese ministerie van Landbouw.

Varkensstapel
De Chinese varkensstapel is gedurende het jaar doorgaans gegroeid en telde eind september zo'n 370 miljoen stuks. In vergelijking met vorig jaar is dit een toename van 20,7% en het niveau herstelt zich tot een capaciteit van 84% in vergelijking met eind 2017. Het aantal fokzeugen groeide tot 38,22 miljoen stuks en behaalt daarmee 86% van de capaciteit in vergelijking met 2017.

Varkensprijzen
Met het vlotte herstel van de varkensstapel en de daarmee ook de varkensvleesproductie zijn de varkensprijzen gaan schommelen. Na februari vertoonde de marktprijs wat schommelingen, sinds september zijn de prijzen doorgaans gedaald. Sindsdien is de marktprijs 7 achtereenvolgende weken gedaald en noteert het inmiddels op 50,56 yuan per kilo, omgerekend zo'n €6,57. Hiermee ligt het prijsniveau 9,08 yuan lager dan het recordniveau in februari dit jaar.

Importbehoefte
Nu China zelf weer meer varkensvlees gaat produceren, is het vanzelfsprekend dat de importbehoefte op den duur zal stagneren. Eerder al voorspelde het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) dat China in 2021 zo'n 6% minder varkensvlees zal importeren. De Rabobank verwacht dat deze daling veel forser zal zijn, namelijk een afname van 20% tot 30%. Zij waarschuwen dan ook voor een overschot aan varkensvlees. Wanneer de Chinese importbehoefte hard afneemt, maar exporterende landen nog wel dezelfde niveaus blijven produceren, dan zal de productie van varkensvlees de vraag overstijgen.

Het is daarentegen niet met zekerheid te zeggen dat de Chinese binnenlandse productie het herstel spoedig weet voort te zetten zonder tegenslagen. Het land kampt namelijk nog steeds met AVP-uitbraken. Over het algemeen oogt de situatie stabiel, maar naarmate er meer varkens worden vervoerd zal ook het risico op verdere verspreiding van het virus weer verder toenemen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden