Shutterstock

Inside Voer

Prijsmutatie varkensbrok is 180 graden gedraaid

5 November 2020 - Jorine Cosse

Het lag al in de lijn der verwachting: de prijzen van varkensbrok bewegen in oktober langzaam naar boven toe. Alleen babybiggenkorrel houdt de prijs van vorige maand vast. Wat zijn de vooruitzichten voor de aankomende maanden volgens de Boerenbusiness Mengvoerprijsindicator?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vorige maand daalde de babybiggenkorrel nog het hardst, maar voor deze maand blijft de prijs gelijk op €35,45 per 100 kilo. Hiermee is deze prijs de enige die stabiel blijft. De andere prijzen doen er allemaal €0,05 bij op. Geen drastische veranderingen, maar is dit het kantelpunt in de dalende tendens?

Zeugenbrokken
Afgelopen jaar bleven de zeugenbrokken relatief stabiel, ten opzichte van de voorgaande 2 jaren. Bij beide broksoorten zat er tussen piek en dal net geen €1 prijsverschil, terwijl dat in 2018 en 2019 wel anders was. Met de stijging van €0,05 komt er een einde aan de daling die in mei ingezet werd. Zeugenbrok dracht komt uit op een prijs van €25,05 per 100 kilo brok en de zeugenbrok lakto noteert €29,35 per 100 kilo.

Ook de start-/overgangskorrel en vleesvarkensbrok stijgen met €0,05 per 100 kilo. Vorige maand kwamen beide brokken nog met een prijsstijging van een €0,10. Voor oktober noteert de start-/overgangskorrel een prijs van €28,35 en de vleesvarkensbrok komt uit op €24,15.

Stijgende grondstofprijzen
De prijsstijgingen zijn grotendeels te danken aan de stijgende grondstofprijzen sinds juli. Deze prijzen vielen fors terug nadat de coronacrisis zijn intrede deed in Nederland. Ook begin juli is er bij onder andere (voer) tarwe en gerst een daling te bespeuren. Toch herstelden ze vrij vlot weer. Het duurt alleen enige tijd voordat deze prijsverandering terug te zien is in de brokprijzen.

Volgens de Boerenbusiness Mengvoerprijsindicator blijven de brokprijzen nog enige tijd deze opwaartse tendens volgen. De prognose zet zich flink af tegen de gemiddelde index van 100 punten. Gezien het 5-jarig gemiddelde van onder andere de vleesvarkensbrok zich vanaf eind oktober opwaarts ontwikkeld, is het op basis van de indicator de verwachting dat de prijs zich steeds verder boven dit prijsniveau blijft bewegen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden