Shutterstock

Inside Varkens

Biggenprijs breekt door druk op varkensmarkt

9 November 2020 - Chanti Oussoren

Er is weinig positief sentiment te bespeuren op de varkens- en biggenmarkt. Er hangen veel dieren boven de markt en varkenshouders zitten met de handen in het haar. De DCA BestPigletPrice schrijft na een wekenlange stabiele trend daardoor een verlaging op. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Zolang de situatie op de varkensmarkt niet verbetert, heeft de biggenmarkt slechte kaarten in handen. Er hangen momenteel veel varkens boven de markt en het aantal groeit nog aanzienlijk. Naar verluidt hangen er in Duitsland momenteel circa 570.000 varkens boven de markt en loopt dit aantal wekelijks met 30.000 tot 60.000 op.

Zorgen omtrent feestdagen
Ook in Nederland is de spanning om te snijden en hangen er veel biggen en vleesvarkens boven de markt. Veel handelaren denken dat de varkensprijs deze week op een (fikse) verlaging afkoerst. De Kerstperiode staat nog niet direct voor de deur, maar brengt ook al de nodige extra onzekerheid met zich mee. De Duitse Schweinestau, oftewel het overaanbod varkens, dreigt rond Kerst namelijk zelfs op te lopen tot 1 miljoen stuks als er geen maatregelen worden genomen, zo waarschuwt de Duitse belangenorganisatie van varkenshouders (ISN).

Doorgaans neemt de slachtcapaciteit rond de feestdagen af, maar dat kan de markt er dit jaar niet bijhebben. Onder normale omstandigheden wordt de slachtcapaciteit de komende weken verhoogd om de uitval tijdens de feestdagen te compenseren, maar dat is dit jaar door de coronamaatregelen niet of nauwelijks mogelijk. De markt zit in een lastige spagaat dus, waarbij gekeken wordt naar hulp van de Duitse politiek. 

DCA BestPigletPrice omlaag
De biggenmarkt staat onder de nodige druk, al bleven de noteringen de afgelopen weken stabiel. De Duitse VEZG-notering blijft ook deze week staan op €27. De druk wordt de DCA BestPigletPrice neemt echter toe, waardoor de prijs €1,50 inlevert tot €22 per big. 

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden