Shutterstock

Inside Varkens

Varkensvleesexport VS herpakt recordtempo

10 November 2020 - Chanti Oussoren

Amerika exporteert over heel 2020 fors meer varkensvlees dan vorig jaar, terwijl de uitvoer vorig jaar ook al goede resultaten behaalde. Gezien de coronacrisis is dit een opvallende ontwikkeling. China is en blijft een grote afnemer van Amerikaans varkensvlees, maar ook andere landen worden steeds belangrijker.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Amerikaanse export van varkensvlees lag in september op 222.475 ton en noteert hiermee 10% hoger dan vorig jaar, zo blijkt uit de cijfers van U.S. Meat Export Federation (USMEF). De exportwaarde nam met 6% toe tot een bedrag van $563,2 miljoen.

Over de eerste 3 kwartalen van dit jaar bedroeg de export van varkensvlees in de Verenigde Staten circa 2,22 miljoen ton, dat is goed voor $5,69 miljard. Zowel het exportvolume als de waarde realiseren hiermee een groei van 16% in vergelijking met vorig jaar.

Chinees belang
Het Chinese belang in Amerikaans varkensvlees duwde de exportcijfers fors omhoog. In totaal werd er in september 23% meer varkensvlees richting China uitgevoerd dan vorig jaar en de exportwaarde realiseerde een groei van 14%. Over de eerste 3 kwartalen komt de totale uitvoer maar liefst 96% hoger uit dan vorig jaar.

Van de totale hoeveelheid geëxporteerd varkensvlees ging er in september 28% richting China. Van januari tot en met augustus lag dit niveau hoger, namelijk op 37%. Dan Halstrom, CEO van USMEF, zegt verheugd te zijn dat de export naar China een sterk tempo behoudt, maar hij benadrukt dat het van vitaal belang is dat niet alles op 1 exportbestemming leunt. 

Belangrijke afzetbestemmingen
Ook andere landen hebben een groter belang gekregen in de afzet van Amerikaans varkensvlees. De export richting Japan, de Filipijnen, Vietnam en Taiwan kwam over de eerste 3 kwartalen van het jaar hoger uit dan vorig jaar. Nu Vietnam en de Filipijnen kampen met de Afrikaanse varkenspest (AVP), neemt ook daar de vraag naar varkensvlees toe om invulling te kunnen geven aan de binnenlandse behoefte. De uitvoer naar Vietnam is meer dan verdrievoudigd dit jaar en de waarde is maar liefst verviervoudigd tot $44,7 miljoen.

De varkensvleesexport richting Mexico heeft op jaarbasis geen groei weten te realiseren. Ook de uitvoer richting Chili is in vergelijking met vorig jaar gestagneerd.

Amerikaanse varkensvleesexport in ton
  Jan-sep 2020 Procentuele verandering met 2019
China 800.747  96%
Mexico 490.893 -7%
Japan 284.108 2%
Filipijnen 33.032  +8%
Chili 32.474 -4%
Vietnam 20.723 +203%
Taiwan 15.937 +12%

Coronacrisis
De totale groei in export over de eerste 3 kwartalen is vooral te danken aan de resultaten over het eerste en derde kwartaal. In het tweede kwartaal wist het recordtempo niet voort te zetten, dit was vooral te wijten aan de coronacrisis. De slachtcapaciteit stagneerde  hard en ook de logistieke processen werden ernstig verstoord. Over het derde kwartaal nam de export toch weer flink toe en werd het recordtempo alsnog voortgezet. Maar, of dit ook in het laatste kwartaal kan worden voortgezet is nog onzeker omdat het coronavirus weer een opleving laat zien.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden