Shutterstock

Inside Varkens

Chinese varkensprijs neemt flink gas terug

17 November 2020 - Chanti Oussoren

De Chinese varkensstapel groeit, ook over de maand oktober is het aantal varkens in het land fors toegenomen. Dit zorgt voor dalende prijzen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

China, 's werelds grootste producent van varkens en varkensvlees, zag de varkensvleesproductie vorig jaar dalen tot het laagste niveau in 16 jaar als gevolg van de Afrikaanse varkenspest (AVP) dat zich sinds 2018 door het land verspreidt.

Eerdere cijfers van het Chinese ministerie van Landbouw toonden al aan dat het aantal varkens zich dit jaar herstelt, evenals het aantal varkensbedrijven. Inmiddels zijn ook de cijfers over de maand oktober bekend en blijkt dat de Chinese varkensstapel met 26,9% is gegroeid ten opzichte van vorig jaar. De zeugenstapel realiseerde een groei van maar liefst 31,5%.

Prijsdaling
Doordat het binnenlands aanbod toeneemt, dalen de Chinese varkensvleesprijzen. Over de maand oktober daalden de varkensvleesprijs met 2,8% in vergelijking met vorig jaar. Eerder dit jaar stegen de prijzen nog fors, maar de afgelopen maanden begon de stijging al af te nemen. De meest recente notering van de Chinese varkensprijs (4 november) kwam uit op omgerekend €3,82 per kilo. Dat is nog fors hoger dan de varkensprijzen in Europa, maar wel een stuk lager dan de Chinese prijs van begin september. Destijds lag het prijsniveau daar nog op ruim €4,50 per kilo.

Import blijft dit jaar op niveau
Chinese analisten verwachten voor het laatste kwartaal van 2020 verdere prijsdalingen. Tegelijkertijd voorspellen ze dat de invoer van varkensvlees en het vrijgeven van staatsreserves tot het einde van dit jaar blijft toenemen. Over de eerste 3 kwartalen van het jaar is de invoer van varkensvlees meer dan verdubbeld ten opzichte van vorig jaar.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) schat in dat de Chinese invoer van varkensvlees in 2021 met 6% daalt als gevolg van het herstel van de binnenlandse varkensstapel. Volgens de prognose zal de Chinese varkensvleesproductie met 9% groeien maar, hiermee ligt de productie nog altijd 25% lager dan voor de AVP-uitbraak in het land. Of deze voorspelling uitkomt is geheel afhankelijk van in hoeverre China de AVP-uitbraken in het land onder controle weet te houden, er worden namelijk nog steeds uitbraken gemeld.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden