Shutterstock

Inside Voer

Prijzen varkensbrok zetten flinke stap omhoog

30 November 2020 - Jorine Cosse

Met de nog altijd stijgende grondstofprijzen kon het bijna niet anders dat de prijzen voor varkensbrok zouden volgen. Inmiddels is de prijsdaling verleden tijd, alle brokprijzen doen een flinke stap omhoog. Welk scenario schetst de Boerenbusiness Mengvoerprijsindicator voor aankomende maanden?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De grondstoffenmarkt is de afgelopen maanden getekend door veel vraag, wat de prijzen flink opdrijft. Zo noteerde soja bijna de hoogste prijs in 4,5 jaar en ook tarwe en maïs houden hoge prijzen aan. Dit wordt grotendeels opgedreven door een beperkt aanbod aan maïs in sommige gebieden.

Het duurt altijd even, maar ook de brokprijzen reageren op de prijsmutaties van grondstoffen. Vorige maand draaide dit uit op een bescheiden stijging, dat is voor november niet het geval. De prijzen doen er bijna allemaal net geen halve euro bij. De prijs voor vleesvarkensbrok doet er als enige €0,40 bij, waardoor de prijs uitkomt op €24,55 per 100 kilo brok. Hiermee zet de prijs weer koers naar de prijspiek van dit jaar, die in mei aanklopte. Kijkend naar de afgelopen 5 jaar dan moet de prijs nog even om de hoogste piek van €26,40 uit januari 2019 te evenaren.

Gelijk gestemd
Alle andere prijzen noteren een stijging van €0,45. De zeugenbrokken komen hiermee uit op €25,50 voor zeugenbrok dracht en €29,08 voor zeugenbrok lakto. Beide prijzen zijn per 100 kilo brok. Beide brokprijzen worden hierdoor weliswaar duurder, maar komen net als de vleesvarkensbrok nog niet in de buurt van de hoge prijs van begin 2019. Beide brokken noteerden op dat moment een euro hoger dan nu.

Ook de babybiggenkorrel en start-/overgangskorrel krijgen dus €0,45 extra op de prijs. De biggenkorrel noteert met deze stijging op €35,90 per 100 kilo en de start-/overgangskorrel op €28,80 per 100 kilo brok. Hier geld eenzelfde verhaal wat betreft het hoge prijsniveau uit 2019. Helaas stijgen de grondstofprijzen nog altijd door, wat voor de toekomst een weinig positief beeld schetst.

Prognose
Wat betreft de Boerenbusiness Mengvoerprijsindicator lijken de prijzen in de komende maand geen nieuwe (forse) stijging te noteren. Aanleiding hiertoe is mogelijk dat de grondstofprijzen een kleine dip noteerden voordat ze opnieuw een stijging inzetten. Na januari neemt de prijs wel weer toe, naar een stijging van ruim 5% in april ten opzichte van het huidige prijsniveau. Als dat doorzet dan is de prijs van vleesvarkensbrokken ruim een euro duurder in april 2021 dan nu.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden