Eigen foto

Inside Varkens

Waarom biggenmarkt als blad aan boom is gedraaid

14 December 2020 - Wouter Baan - 6 reacties

Na een periode met extreem veel druk op de biggenprijzen begint de lucht te klaren. Er zit weer muziek in de markt nu...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De stemming op de Nederlandse biggenmarkt is een stuk positiever dan in de afgelopen weken. De reden hiervan is tweeërlei. We zitten in een periode van opdrogend aanbod en de toomgroottes bij vermeerderaars zijn kleiner, zo geven handelaren aan.

Meer vraag
Daarbij zijn vleesvarkenshouders in Europa weer vaker bereid om daags na het afleveren van de vleesvarkens nieuwe biggen op te leggen. In de afgelopen weken werd nog gewacht op verdere prijsdalingen. De biggen die nu worden verhandeld, komen in april als vleesvarkens aan de slachtlijn en tegen die tijd zijn de problemen op de varkensmarkt waarschijnlijk ook naar de achtergrond verdwenen, zo is de gedachte. 

Hoewel we vanaf deze plek de recente afzetproblemen zeker niet willen bagatelliseren, was het overaanbod medio november waarschijnlijk ook wat opgeklopt. Vaak wordt 1 partij 10 keer aangeboden, waardoor de negatieve stemming gemakkelijk wordt uitvergroot. 

Een behoorlijk aantal vermeerderaars stopt eind dit jaar met produceren, daarmee verdwijnen ook vaste koppelingen. Hierdoor zijn sommige vleesvarkenshouders op zoek naar nieuwe koppelingen. Dit creëert stemming in de markt aan de vraagzijde. Ook de export van biggen naar Spanje en Duitsland verbetert.

Stijging BPP
Al met al loopt de Nederlandse biggenhandel een stuk vlotter. De DCA BestPigletPrice stijgt, op basis van de opgaven, met €2,50 tot €23 per big. Ook de Duitse VEZG-notering steeg met €1 tot €23 per big, terwijl ook de Deense en Spaanse noteringen aantrekken.

Klik hier voor de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden