Shutterstock

Inside Varkens

Varkensmarkt blijft in de greep van ruim aanbod

18 December 2020 - Wouter Baan

Met een extreem ruim aanbod gaat de varkensmarkt de gebroken weken rondom Kerst en nieuwjaar in. Hoewel dit de nodige uitdagingen geeft, is de druk op de varkensprijs momenteel niet extreem groot. Maar de komende weken zijn desalniettemin wel uitdagend. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat de prijsdruk deze weken niet extreem groot is, komt uiteraard ook door de hevige prijsval eerder dit jaar. De Duitse varkensprijs (VEZG) noteert ondertussen al een paar weken een schamele €1,19 per kilo. Met 2 gebroken slachtweken voor de boeg is het aanbod ruim, maar dat zal geen verrassing zijn.

Bijna Kerstvakantie
De vleesmarkt kent twee gezichten. Op korte termijn is er veel retailvraag voor de traditionele Kerstproducten zoals de hammen en haasjes. Hier profiteert met name de afzet van Beter Leven varkens van. Aan de andere kant staat de vleesverwerkende industrie aan de vooravond van een vakantieperiode, waarin veel bedrijven stilliggen. Daarmee stagneert ook de afzet van karkassen en deelstukken.

Daarbij is nog onzeker in welke stemming de markt in het nieuwe jaar van start gaat met de aanhoudende coronaperikelen op de achtergrond. Een goede Aziatische vraag zal in die periode nodig zijn om de volle Europese vleesmarkt te ontlasten.

Aanbod blijft de cliffhanger
Het varkensaanbod zal ook begin 2021 ruim zijn, met name in Duitsland. Daarom heeft Tönnies besloten om het verlenen van voorrang aan zware varkens van de vaste leveranciers te verlengen tot eind januari. Het aanbod blijft de komende tijd de cliffhanger van de markt en niet uit te sluiten valt dat dit nog voor prijsdruk gaat zorgen.

Naar volgende week toe kan de DCA Beursprijs 2.0 echter stabiel blijven. De prijs van geslachte varkens noteert €1,20 per kilo en de prijs van levende varkens blijft staan op €0,90 per kilo.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden