Eigen foto

Inside Varkens

Biggenprijs houdt stijgende koers gemakkelijk vast

28 December 2020 - Wouter Baan - 4 reacties

De DCA BestPigletPrice blijft onverstoord stappen naar boven zetten, onder meer als antwoord op de oplopende toeslagen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Zelden sloeg het overaanbod op de Nederlandse biggenmarkt zo snel over in een tekort. De tekorten worden mede ingegeven door de stoppende zeugenhouders die de laatste maanden van dit jaar gebruikt hebben om leeg te draaien en nu 'van de markt' zijn. 

De snel oplopende biggenprijzen van de afgelopen weken maken dat vleesvarkenshouders niet meer afwachten, maar spoedig biggen opleggen. In Nederland worden al tijden veel varkens geslacht en daarmee is ook de plaatsingsruimte voor biggen groot. Sinds week 45 beweegt het slachtcijfer boven de grens van 330.000. 

Spanje aan de markt
Ook de Spanjaarden zijn aan de markt voor Nederlandse biggen. De Duitse vraag is kalmer, maar neemt naar verwachting in het nieuwe jaar toe wanneer het overaanbod vleesvarkens daar opdroogt. Dit zal waarschijnlijk wel behoorlijk wat tijd in beslag nemen.

Er klinken ondertussen, met name vanuit vleesvarkenshouders, geluiden dat het stijgingstempo van de biggenprijs te snel zou zijn. Dit omdat de varkensprijs stabiel beweegt en er weinig zicht op prijsverhogingen, mede in verband met corona. 

Vanuit de handel wordt bij DCA Markets echter geopteerd om strak te noteren, dit met het oog op de toeslagen die begin 2021 in veel vaste koppelingen opnieuw ter sprake komen. De DCA BestPigletPrice stijgt zodoende met €1,50 tot €26,50 per big. In historisch perspectief zijn dergelijke verhogingen in deze gebroken weken vrij uniek. De Duitse noteringen bewegen eind 2020 stabiel op €23 per big.

Klik hier voor de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden