Inside Varkens

Varkensprop valt mee, plusje voor DCA Beursprijs

8 Januari 2021 - Wouter Baan

De varkensmarkt zat maandenlang in een negatieve spiraal, maar er valt eindelijk weer wat te lachen. Aan het begin van het nieuwe jaar vallen de afzetmogelijkheden voor vleesvarkens niet tegen, waardoor de DCA Beursprijs een verhoging weet te realiseren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Van een grote varkensprop is begin dit jaar niet veel te merken, dit in tegenstelling tot sommige andere jaren na de gebroken weken rondom Kerst en nieuwjaar. In Nederland zijn de vleesvarkens over het algemeen goed te plaatsen, zo geven handelaren aan. Dit is te danken aan de zaterdagslacht die op sommige plekken wordt toegepast. 

Deze mening is overigens niet iedereen toebedeeld, op sommige plekken wordt het aanbod nog altijd als ruim omschreven. Handelaren die doorgaans veel in Duitsland leveren, zitten nog altijd in een lastige spagaat. In Duitsland is nog altijd sprake van een overaanbod wat de markt sinds het najaar al in zijn greep heeft.  

Van Rooi omhoog
Zoals wel vaker de afgelopen tijd het geval was, verraste Van Rooi Meat deze week opnieuw met de prijszetting. De slachterij verhoogde woensdag met 2 cent tot €1,15 per kilo, terwijl in Duitsland de noteringen op hun plek bleven. Dit kan gezien worden als een signaal dat er wat muziek in de markt zit, al moet het signaal niet worden overschat. 

De kalender wijst immers januari aan en dat is een periode waarin de vleesconsumptie doorgaans zwak is. En hoewel veel landen momenteel in een lockdown verkeren (die mogelijk zelfs verlengd wordt), valt de vleesafzet niet tegen. Zo is het aanbod hammen, een zwaargewicht binnen de verwaarding van het karkas, redelijk beperkt. 

Goede vleesafzet buiten EU
De afzet naar China wordt door slachterijen als 'goed' omschreven, al doen in het Aziatische land geluiden de ronde dat buitenlands vlees uit vrees voor corona uit de schappen wordt gehaald. Waarschijnlijk wordt de soep niet zo heet gegeten als zij wordt opgediend. De komende weken moet blijken of de exportvraag aanhoudt, daarbij is de sterkere euro ten opzichte van de dollar voor slachterijen wel in het nadeel.  

Ook DCA Beursprijs omhoog
Qua ontwikkeling van de varkensprijzen is een positievere tendens waarneembaar, zo wijzen ook de opgaven bij DCA Markets aan. De DCA Beursprijs 2.0 voor de geslachte varkens stijgt met 1 cent tot €1,21 per kilo. De prijs van levende varkens plust eveneens met 1 cent naar €0,91 

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden