Shutterstock

Inside Varkens

Varkenstermijnmarkt in China keldert bij debuut

11 Januari 2021 - Wouter Baan - 5 reacties

De varkenstermijnmarkt in China is op de eerste officiële handelsdag flink weggezakt. Het leveringscontract voor september daalde maar liefst...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

The Dalian Commodity Exchange, het grootste grondstoffen-handelsplatform van China, lanceerde afgelopen week de langverwachte termijnmarkt voor varkens. De introductieprijs van het septembercontract stond op 30,680 yuan per kilo (levend gewicht) en de termijnmarkt sloot de dag uiteindelijk op 28,290 yuan. Oftewel een prijsdaling van zo'n 12%.

Groeiend aanbod
Analisten wijten de forse prijsdaling aan het groeiende varkensaanbod in China, na de kaalslag die Afrikaanse varkenspest de afgelopen jaren aanrichtte. Naar eigen zeggen zit de varkensstapel weer op 90% van de dieraantallen van voor AVP, al zijn deze cijfers discutabel. Ook de relatief hoge werkloosheid in China is een punt van zorg, omdat dit nadelig is voor de koopkracht van consumenten.

Fysieke markt
De termijnmarktkoers noteert lager dan de prijzen in de fysieke markt. De gemiddelde Chinese varkensprijs noteert (maandag 11 januari) 35,58 yuan per kilo levend gewicht en vertoont sinds de jaarwisseling een dalende trend. Omgerekend komt dit neer op €4,51 per kilo, wat op zichzelf hoog is.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden