Shutterstock

Inside Varkens

Varkensmarkt nog altijd onder druk van aanbod

29 Januari 2021 - Chanti Oussoren

De situatie op de varkensmarkt is nog altijd niet rooskleurig, het is wachten op hoopgevende signalen. Het overaanbod vleesvarkens drukt nog steeds op de markt en de afzet verloopt verre van vlot. Ook in Duitsland is er nog sprake van een groot overaanbod.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het blijft een flinke kluif om vleesvarkens geplaatst te krijgen, het aanbod is nog altijd erg ruim en de afzet loopt niet soepel. De slachtingen liepen in week 3 net iets minder dan 5.000 stuks achter op vorig jaar. De slachtgewichten zijn daarentegen fors hoger dan vorig jaar. Met een gemiddeld gewicht van 101,9 kilo zijn de varkens 1,5 kilo zwaarder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Duitse Schweinestau
In Duitsland zijn ze druk bezig met het afbouwen van de hoeveelheid vleesvarkens die boven de markt hangen. De mate van snelheid hierin is echter sterk afhankelijk van de slachtcapaciteit, die wordt nog niet bij alle varkensvleesverwerkers volledig benut vanwege de beperkingen omtrent het coronacirus. Zo slacht Willms-Fleisch in Loxstedt op 85% van de gebruikelijke capaciteit en Vion in Perleberg benut momenteel zo'n 90% van de capaciteit.

Het Duitse biggenaanbod stagneert en ook de invoer van biggen is naar beneden bijgesteld, sinds september ligt de invoer vanuit Nederland en Denemarken zo'n 35.000 tot 40.000 stuks lager dan voorheen. Volgens de Duitse belangenbehartiger van varkenshouders (ISN) ligt het aantal biggen circa 7% onder het niveau van begin 2020.

Prijzen bewegen zijwaarts
De Duitse VEZG-notering blijft eveneens onveranderd en blijft voor de 10e week op rij steken op €1,19 per kilo. Ook de DCA-noteringen bewegen deze week wederom stabiel, wat betekent dat de DCA Beursprijs 2.0 op €1,21 per kilo blijft staan voor de geslachte varkens en de prijs van levende varkens noteert onveranderd op €0,91.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden