TonyV3112 / Shutterstock.com

Inside Varkens

Met Chinees Nieuwjaar in zicht stijgt de varkensprijs

3 Februari 2021 - Chanti Oussoren

De Chinese varkensprijs zit nog altijd in de lift. Om tijdens het Chinese Nieuwjaar (12 februari) in het land aan de grotere vraag naar varkensvlees te kunnen voldoen en de prijsstijging te beperken, brengt de Chinese regering meerdere batches varkensvlees uit voorraad op de markt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Chinese varkensprijs is 2021 stijgend ingegaan en de prijsstijging heeft gedurende heel januari doorgezet. Op 20 januari noteerde de varkensprijs op omgerekend €4,58 per kilo. Dat is ruim €0,30 meer dan een maand eerder. Sinds eind november is de prijs doorgaans gestegen, destijds lag het niveau nog op €3,79 per kilo.

Binnenlandse varkensstapel
Op 20 januari was de gemiddelde varkensvleesprijs in maar liefst 36 grote steden met ruim 3% gestegen in vergelijking met het begin van het jaar. De gemiddelde prijs ligt nog wel zo'n 4,6% lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Destijds kampte China nog met een kleinere varkensstapel, die werd grotendeels door de Afrikaanse varkenspest (AVP) verwoest.

China zegt zelf de binnenlandse varkensstapel weer op 90% van pre-AVP niveau te hebben, maar de stijgende varkensprijs trekt dit enigszins in twijfel. De prijsstijging kan ook een gevolg van de toegenomen binnenlandse vraag naar varkensvlees. Dit heeft te maken met de aanloop naar het Chinese nieuwjaar, oftewel het Chinese lentefeest. Tijdens de feestdagen wordt er in China altijd rijkelijk varkensvlees geconsumeerd.

Varkensvlees uit voorraad
Om aan de stijgende vraag in de aanloop naar de belangrijkste feestdag van het jaar te kunnen voldoen, brengt China meermaals varkensvlees uit voorraad op de markt. Wekelijks wordt er tussen de 20.000 en 30.000 ton varkensvlees uit staatsreserves vrijgegeven. Sinds 17 december 2020 is er in totaal al ruim 150.000 ton varkensvlees uit voorraad op de markt gebracht.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden