Shutterstock

Inside Varkens

Varkensvleesproductie VK op hoogste punt sinds 1999

5 Februari 2021 - Kimberly Bakker

De varkensvleesproductie van het Verenigd Koninkrijk komt in 2021 naar verwachting uit op het hoogste punt sinds 1999. Dat schrijft overheidsinstantie AHDB. Wel verwacht de organisatie dat de prijzen ook dit jaar onder druk blijven staan als gevolg van een beperkte binnenlandse vraag en de overvloedige voorraad in de Europese Unie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De varkensvleesproductie in het Verenigd Koninkrijk zal in 2021 voor het eerst sinds 1999 weer meer dan 1 miljoen ton bedragen, zo voorspelt de overheidsinstantie AHDB. De verwachting is dat de varkensvleesproductie met 4% toeneemt naar 1,02 miljoen ton. De toename komt voornamelijk door een toename van 3% van het aantal slachtingen en een kleine stijging van het slachtgewicht (+1%).

In 2020 steeg de varkensvleesproductie met 2,8% naar 984.300 ton. Ook in dat jaar ging het om een hoger slachtgewicht (tot gemiddeld 86,9 kilo) en meer slachtingen (+0,6%).

Terwijl de productie van varkensvlees naar verwachting toe gaat nemen, blijft de fokveestapel volgens AHDB redelijk stabiel. Voor 2021 wordt een plus verwacht van 3%, voornamelijk door de huidige achterstand en een aantal productiviteitsverbeteringen. Verder is wel de verwachting dat de prijzen onder druk blijven staan door een beperkte binnenlandse vraag, onzekerheden over de slachtcapaciteit in de eerste helft van het jaar, de moeilijke handelsrelatie met de Europese Unie en de grote voorraden in deze regio. Deze marktonzekerheid zorgt ervoor dat de fokveestapel niet heel hard toeneemt.

Export neemt verder af
Dat is overigens niet het enige onzekere thema in de varkensmarkt. Zo wordt namelijk verwacht dat de export van Brits varkensvlees (exclusief slachtafval) dit jaar ongeveer 7% zal afnemen. Een van de redenen hiervoor is de verwachte lagere vraag vanuit China. Nu dat land de eigen varkensstapel opbouwt, voorspelt het Amerikaanse landbouwministerie dat de vraag in 2021 met zo'n 10% zal afnemen.

De combinatie van een groter binnenlands aanbod en lagere export zal er volgens AHDB ook toe leiden dat er minder varkensvlees geïmporteerd wordt. De overheidsinstantie gaat uit van een afname van 8% tot circa 810.000 ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden