Shutterstock

Inside Varkens

Kan zaterdagslacht schade op de markt beperken?

5 Februari 2021 - Chanti Oussoren - 5 reacties

Het zit niet mee op de Europese varkensmarkt. Het aanbod vleesvarkens is nog altijd ruim en nieuwe ontwikkelingen op de markt, omtrent de varkensvleesexport van slachterij Van Rooi Meat, maken het vooruitzicht niet helderder.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De afzet van vleesvarkens blijft nog altijd onveranderd stroef verlopen en het aanbod overstijgt nog altijd de vraag. Waar er hoop was op verlichting voor de markt, staat de situatie op het punt om te verergeren. Van Rooi Meat mag namelijk geen varkensvlees meer naar China exporteren, de exacte reden hiervoor is nog onbekend. Het negatieve nieuws heeft voor deze week nog geen gevolgen voor de varkensprijs van de slachterij, die blijft onveranderd op €1,15 per kilo.

Zaterdagslacht
De weggevallen export van de slachterij zorgt voor extra druk op de markt. Doorgaans werd er bij Van Rooi Meat veel varkensvlees richting China geëxporteerd. Waar de zaterdagslacht de markt wat lucht zou moeten bieden, lijkt het nu meer een poging te worden om verdere schade van het varkensaanbod te beperken na een paar dagen teruggegaan te zijn in capaciteit. Compaxo en Westfort slachten ook op zaterdag, desondanks lukt het maar niet om door de varkensprop heen te komen. Naar verluidt gaat ook Vion op verschillende locaties de zaterdagslacht inlassen, dus mogelijk biedt dit toch wat verlichting op de kortere termijn.

Zwaardere varkens in Nederland
Afgelopen week werden er in Nederland zo'n 320.000 varkens geslacht. Dit is vergelijkbaar met het niveau van de voorgaande weken, maar het gemiddelde slachtgewicht is weer gestegen. Vorige week was er een lichte afname te zien van het gemiddelde gewicht, deze week neemt het gewicht weer toe en stijgt naar 102,4 kilo.

In Duitsland kunnen de slachtaantallen nog altijd niet het oude niveau evenaren. In week 3 werden er bijna 810.000 varkens geslacht en in week 4 hingen er ruim 830.000 varkens aan de slachthaak. In de afgelopen weken is het slachtaantal doorgaans gestegen, maar het niveau blijft wel ver achter op die van voorgaande jaren. Het gemiddelde slachtgewicht neemt wekelijks wat af. In week 2 lag het slachtgewicht op 99,9 kilo en inmiddels is dat gezakt naar 99,4 kilo.

DCA Beursprijs 2.0 stabiel
Op de Europese varkensmarkt bewegen de prijzen nog altijd overwegend stabiel. De DCA Beursprijs 2.0 voor geslachte varkens blijft staan op €1,21 per kilo en de prijs van levende varkens op €0,91 per kilo. De Duitse VEZG-notering blijft eveneens onveranderd en noteert nog altijd op €1,19 per kilo.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden