Shutterstock

Nieuws Varkens

AVP slaat toe op bedrijf in Hongkong

10 Februari 2021 - Chanti Oussoren

De Afrikaanse varkenspest is weer opgedoken in Hongkong. Het betreft een varkensbedrijf in de zelfstandige Chinese regio. Vooralsnog blijft het bij 1 bedrijf, maar uit voorzorg zijn er wel transportbeperkingen opgelegd in de omgeving.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het getroffen varkensbedrijf bevindt zich in Wong Nai Tun, dat ligt in Yuen Long, een gebied in het noordwesten van Hongkong. Het bedrijf heeft in totaal circa 3.200 varkens, maar de varkens worden in verschillende stallen gehouden. In eerste instantie testten 6 varkens, die allemaal in dezelfde schuur werden gehouden, positief. Deze zijn geruimd.

Transportbeperking
2 dagen later testten ook varkens in een andere schuur op hetzelfde bedrijf positief op het virus. De 590 varkens die in die stal stonden, moesten ook worden geruimd. Uit voorzorg zijn ook 3 andere bedrijven binnen een straal van 3 kilometer gecontroleerd. Daar werd vooralsnog geen AVP gedetecteerd. Het transporteren van varkens in de nabije omgeving is stilgelegd.

Het is niet de eerste keer dat de regio getroffen wordt door AVP. In mei 2019 sloeg het virus ook al toe. Destijds dook de ziekte op bij een slachterij en werden uit voorzorg 6.000 varkens geruimd.

Binnenlandse productie
Momenteel is de binnenlandse varkensvleesproductie in Hongkong afhankelijk van iets meer dan 40 varkensbedrijven. Zij produceren circa 15% van het beschikbare varkensvlees. Het overige varkensvlees wordt geïmporteerd. Ook levende varkens worden het land ingevoerd om aan de varkensvleesbehoefte te kunnen voldoen.

Varkensvleesimport
Over heel 2020 importeerde Hongkong circa 230.000 ton vers en bevroren varkensvlees. In vergelijking met het voorgaande jaar is dit een toename van 14,3%. De grootste leverancier was Brazilië. Ook Duitsland heeft de varkensvleesuitvoer richting Hongkong vergroot en het exportvolume is van 4.000 ton in 2019 zelfs verdriedubbeld naar 13.160 ton in 2020. Hiermee was Duitsland vorig jaar de vijfde voornaamste buitenlandse leverancier.

Oren en poten
Voor Duitsland is Hongkong een van de weinige bestemmingen waar, na de Afrikaanse varkenspest uitbraak in het land, nog varkensvlees mag worden geëxporteerd. Dit is vooral gunstig voor de bijproducten, zoals oren en poten. Daar is in het binnenland slechts beperkte afzet voor te vinden. Vorig jaar realiseerde de export van bijproducten zelfs een groei 53,6% en werd er in totaal 69.720 ton geëxporteerd. Hiermee was Duitsland in het segment van bijproducten de voornaamste leverancier voor Hongkong.

Russisch varkensvlees
Duitsland is niet het enige land dat varkensvlees naar Hongkong mag uitvoeren ondanks de AVP in het land. In Rusland is de binnenlandse varkensvleesproductie dusdanig gegroeid dat het van importeur veranderd is naar exporteur. Door de AVP in het land zijn de exportbestemmingen echter beperkt. Hongkong is een van de weinige bestemmingen waar Russisch varkensvlees terecht kan. De uitvoer over 2020 is flink gegroeid in vergelijking met 2019. Waar er in 2019 slechts 300 ton werd geëxporteerd, was de uitvoer in 2020 zo'n 4.520 ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden