Shutterstock

Inside Varkens

Biggenprijs drijft varkensprijs verder op

19 Februari 2021 - Chanti Oussoren - 5 reacties

De biggenprijs leeft al enige tijd op. De vleesvarkensmarkt kon tot voorkort nog niet profiteren van hogere prijzen, maar inmiddels is er toch wat positiefs te bespeuren op de markt en stijgt de DCA Beursprijs voor de tweede week op rij.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het aanbod op de vleesvarkensmarkt wordt kleiner en de druk op de markt lijkt dan ook wat af te nemen. Vorige week kon de DCA Beursprijs 2.0 al een kleine verhoging inzetten en deze werd ook door Nederlandse slachterijen opgevolgd. Het overaanbod is weliswaar nog niet volledig weggewerkt, maar de biggenprijs drijft de varkensprijs verder op.

Minder varkens aan de slachthaak
Ondanks dat het overaanbod afneemt, zijn er in week 6 wel minder varkens geslacht dan in de voorgaande week. Met 334.113 varkens aan de slachthaak ligt het niveau 4.000 stuks lager dan in week 5. Het gemiddelde slachtgewicht is gelijk gebleven aan vorige week en ligt met 102 kilo nog ruim boven het gewicht van vorig jaar.

In Duitsland is het aantal slachtingen harder gedaald als gevolg van logistieke problemen door het winterse weer. In totaal hingen er in week 6 ruim 795.000 varkens aan de slachthaak, in week 5 lag het slachtcijfer nog ruim 50.000 stuks hoger. Wel zijn de slachtgewichten verder afgenomen. Het gemiddelde gewicht bedroeg in week 6  99,8 kilo.

VEZG doorbreekt langdurige stabiliteit
Ondanks het lagere slachtcijfer in Duitsland zette de VEZG notering deze week een verhoging in. De varkensprijs bewoog daar al 13 weken lang stabiel, maar steeg weer voor het eerst sinds mei vorig jaar. De stijging komt voort uit een snelle afbouw van het overaanbod en een kleinere nieuwe flow van varkens.

DCA Beursprijs zet verhoging door
De DCA Beursprijs 2.0 weet deze week ook de prijsstijging, die vorige week werd ingezet, vast te houden. De notering van geslachte varkens stijgt met €0,04 tot €1,26 per kilo. De prijs van levende varkens stijgt eveneens en neemt met €0,03 toe tot €0,94. 

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden