Shutterstock

Nieuws Varkens

Italiaanse zeugenstapel groeit in turbulent jaar

24 Februari 2021 - Chanti Oussoren

De Italiaanse varkensstapel is vorig jaar marginaal gegroeid. De zeugenstapel is verhoudingsgewijs het hardst gegroeid en steeg met ruim 2%. Dat is de eerste significante toename in de afgelopen 10 jaar.

De Italiaanse varkensstapel is vorig jaar gegroeid in vergelijking met 2019. Volgens de cijfers van de recente telling waren er in december vorig jaar in totaal circa 8,54 miljoen varkens. Dit is een toename van 0,4% ten opzichte van december 2019.

Het aantal vleesvarkens bleef met 4,91 miljoen stuks nagenoeg stabiel. In de telling van mei 2020 was er nog een forse stijging te zien in het aantal vleesvarkens, destijds lag het niveau 3,7% hoger dan vorig jaar. Dit vanwege de tijdelijke sluitingen en beperkte capaciteit bij slachthuizen vanwege coronabesmettingen onder het personeel.

Groei in zeugenstapel
Het aantal fokzeugen realiseerde de hoogste groei in de decembertelling. In totaal waren er 568.550 fokzeugen, een toename van 2,3% in vergelijking met het voorgaande jaar. Dit is, op een lichte stijging in 2017, de eerste significante toename in de afgelopen 10 jaar. Door de toename in het aantal fokzeugen wordt er verwacht dat de Italiaanse varkensproductie dit jaar gematigd zal toenemen.

Italiaanse varkensprijs
De groei in de zeugenstapel vond plaats in een turbulent jaar voor de varkenssector. De Italiaanse varkensprijs ging 2020 van start met een hoog prijsniveau op €2,09 en sloot vorig jaar af op een gemiddelde prijs van €1,41 per kilo, zo blijkt uit de Duitse ISN prijsvergelijker. Sinds begin dit jaar zit er weer een stijgende lijn in de prijs en in week 6 steeg de prijs weer naar €1,62 per kilo.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden