Shutterstock

Inside Varkens

Filipijnse producent richt zich op klein varkensbedrijf

26 Februari 2021 - Kimberly Bakker

Meer en meer Filipijnse varkensvleesproducenten richten zich op de de kleine varkensbedrijven in hun regio. De reden? Het aanbod van betaalbaar varkensvlees moet snel gestabiliseerd worden. Door de uitbraken van Afrikaanse varkenspest is een tekort aan varkensvlees ontstaan, waardoor de voedselprijzen de pan uit rijzen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vele uitbraken van Afrikaanse varkenspest op de Filipijnen hebben de varkensstapel met ruim een derde ingeperkt. Het Filipijnse ministerie van Landbouw weet dat het gaat om een verlies van ongeveer 431.000 dieren, maar daar gelooft de sector niets van. Zij verwacht dat dit aantal velen malen hoger ligt. Een groep varkensfokkers uit de particuliere sector gaat dan ook eerder uit van een verlies van 4,7 miljoen dieren. Het is 36% van de totale varkensstapel. De bedrijfsverliezen lopen in sommige gevallen al op naar $1,2 miljard dollar.

Een groot aantal producenten van varkensvlees ziet zich genoodzaakt om hun productiecijfers in te perken om de verliezen niet verder te laten oplopen. Daarmee vormt de dierziekte dus een bedreiging voor de voedselzekerheid in het land. Er worden behoorlijke tekorten aan varkensvlees gemeld, terwijl dat een van de belangrijkste onderdelen van het dieet van de gemiddelde Filippijn is. De consumptie komt uit op 15,2 kilo per hoofd van de bevolking, wat hoger is dan het wereldgemiddelde van 11,1 kilo.

Hoge voedselprijzen
Als gevolg van deze tekorten zijn de prijzen voor varkensvlees de lucht in geschoten. In januari kwam de prijs voor varkensvlees uit op omgerekend €6,70 per kilo, een stijging van zo'n 60% ten opzichte van de €4,20 die 6 maanden eerder nog werd betaald. In ogenschouw nemend dat het minimumdagloon in de hoofdstad Manila uitkomt op omgerekend €9,10, s dit een flink bedrag. Daarbij zijn er tevens zorgen over het domino-effect die deze prijsstijging heeft. Zo zijn bijvoorbeeld ook de prijzen van kip en groenten al gestegen.

De situatie wordt ondertussen beschouwd als kritiek, gezien de economie in het land ook een behoorlijke economische klap heeft ervaren door de coronacrisis. Daarom heeft de Filipijnse president Rodrigo Duterte in het begin de maand een prijsplafond ingesteld op varkensvlees en kip. Dat plafond geldt vanaf 1 februari voor een periode van 60 dagen en moet voorkomen dat de prijen nog verder de pan uit rijzen.

Wel toekomst voor kleine varkensbedrijven
Een paar weken geleden stelde de regering daarom al dat het de import van varkensvlees met circa 200% wil verhogen. Vandaag de dag zijn de Filippijnen de zevende grootste importeur ter wereld. Het land voert met name varkensvlees in vanuit vanuit Canada, de Verenigde Staten, Spanje, Frankrijk en Nederland. Meerdere analisten verwachten dat het land over de komende jaren een van de belangrijkste varkensvleesimporteurs van Azië gaat worden.

Die optie wordt echter niet gezien door grote varkensvleesproducenten in het land, omdat dit de kleine boeren in het land nog verder in het nauw drijft. Zij zien die kleine bedrijven juist als hun volgende leveranciers. Dit om het aanbod van betaalbaar varkensvlees te stabiliseren. Daarbij is het tevens een oplossing voor het vervoersverbod. Sommige producenten in de Filipijnen kunnen niet bij hun vaste leveranciers terecht vanwege het vervoersverbod op varkensvlees, maar kunnen wellicht wel omschakelen naar kleine bedrijven in de regio.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden