Shutterstock

Inside Varkens

Spaanse varkenssector slaat zich goed door crisis

3 Maart 2021 - Chanti Oussoren

De coronacrisis en de Afrikaanse varkenspest zijn een negatieve impact voor de varkenssector. Toch wist de Spaanse varkenssector, mede door de goede exportkansen, zich vorig jaar goed door de crisis heen te slaan. Zowel de slachtcijfers als in de invoer van levende varkens is gegroeid. Ook de varkensprijzen zitten inmiddels weer in de lift.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Door de coronacrisis zakte de slachtcapaciteit fors, vanwege coronabesmettingen onder personeelsleden. De situatie in slachthuizen normaliseerde weer en slachterijen konden de werkzaamheden weer oppakken. Maar, toen dook AVP op in Duitsland. Wederom een domper voor de varkenssector. Doordat Duitsland werd beperkt in de internationale export, kampte de Europese varkenssector plots met een overaanbod varkens.

Meer varkens geïmporteerd
De Spaanse varkenssector lijkt ondanks de omstandigheden al met al goed gedraaid te hebben. De invoer van levende varkens steeg vorig jaar met maar liefst 41,6% ten opzichte van 2019. In totaal werden er bijna 2.770 miljoen varkens ingevoerd.

Bijna 129.000 van de geïmporteerde varkens waren bestemd voor de fokkerij. Er werden circa 1.779 vleesvarkens ingevoerd. Het leeuwendeel, zo'n 75%, was afkomstig uit Nederland. Verder waren Portugal en Denemarken een grote leverancier met een bijdrage van 15% en 7%.

Slachtvarkens
Het aantal varkens dat werd geïmporteerd voor directe slacht, bedroeg ongeveer 861.000 stuks. De belangrijkste leveranciers hiervan waren Frankrijk (37%), Portugal (31%) en Nederland (13%). Het totale aantal slachtingen in Spanje lag volgens Eurostat vorig jaar op 56,46 miljoen, een toename van 6,6% in vergelijking met 2019.

Varkensvleesexport
De toename in het aantal geïmporteerde- en geslachte varkens was mogelijk door de goede exportmogelijkheden. Doordat Duitsland plots internationaal geen varkensvlees kon exporteren, kon Spanje inspringen en het exportvolume vergroten. Vooral de uitvoer richting China realiseerde een flinke groei.

Maandelijks werd er bijna 100.000 ton varkensvlees richting China verzonden. Dat is goed voor bijna 80% van de totale Spaanse export. Ook op markten zoals Japan, Zuid-Korea, Vietnam en de Filippijnen is Spanje een grote leverancier. Recentelijk heeft de Filippijnen de varkensvleesinvoer verdrievoudigd. Het land accepteert geen varkensvlees uit landen die kampen met AVP, wat de Spaanse sector weer een extra voordeel geeft.

Varkensprijzen
Mede door de goede exportkansen sloeg Spanje zich vorig jaar redelijk door de crisis heen. De varkensprijzen hebben wel een veer gelaten, zoals alle belangrijke Europese varkenslanden, maar inmiddels zitten de prijzen weer in de lift. De sector lijkt een dieptepunt te hebben bereikt en weer uit het dal te klimmen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden