Shutterstock

Inside Varkens

Zo hoog zijn de kosten van varkensvleesproductie

5 Maart 2021 - Kimberly Bakker

De kosten voor de productie van varkensvlees zijn over 2019 in de Europese Unie bijna gelijk gebleven aan het jaar ervoor. Dit blijkt uit een rapport van AHDB Pork. Nederland, Hongarije en Frankrijk zijn de grootste spelbrekers en noteren een duidelijk hogere kostprijs. De langjarige Europese trend gaat daarin mee en toont dus wel een stijging. Ook in de Verenigde Staten zijn de kosten voor de varkensvleesproductie afgelopen jaren fors gestegen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Elk jaar schetst overheidsinstantie AHDB de kosten van de productie van varkensvlees in het rapport 'The Pig Cos of Production in Selected Countries'. Het is een rapport waar menigeen in de sector naar uitkijkt. Nu de cijfers over het jaar 2019 zijn geüpdatet, wordt duidelijk dat de kosten voor de varkensvleesproductie in de Europese Unie in vergelijking tot het jaar ervoor ongeveer gelijk zijn gebleven. De kosten liggen in bovengenoemd jaar op €1,62 per kilo, waar dat een jaar eerder €1,63 per kilo was. Ten opzichte van eerdere jaren zijn de kosten wel toegenomen, want in 2016 kwamen deze nog uit op €1,58 per kilo.

De cijfers laten volgens AHDB-hoofdanalist Carol Davis zien dat de Europese varkensprijzen in 2019 relatief sterk waren in vergelijking tot een jaar eerder. "Aangezien de totale productiekosten over het algemeen daalden, resulteerde dit in positieve marges in vrijwel alle landen. Door aanhoudende vraag bleven de varkensprijzen en marges sterk in 2020, maar met dalende varkensprijzen en stijgende voerkosten zal dit waarschijnlijk wel hebben geleid tot negatieve marges in het laatste kwartaal."

Nederlandse kostprijs stijgt wel
Nederland is een van de weinig landen in de Europese Unie waar de productiekosten in 2019 wel gestegen zijn. Dat jaar kwamen de kosten uit op €1,59 per kilo. Dat is een stijging van 2% met het jaar ervoor. Onder meer de hoge voerkosten, als gevolg van de impact van de droogte op de graanoogsten, hebben hier een aandeel in gehad. Sinds het jaar 2014 zijn de productiekosten van varkensvlees met €0,05 per kilo gedaald. Kalenderjaar 2016 springt daarbij in het oog, want in dat jaar namen de productiekosten wereldwijd een vlucht omlaag. In Nederland resulteerde het in een bedrag van €1,58 per kilo.

Ook in Frankrijk en Hongarije zijn de kosten voor de productie van varkensvlees gestegen. In Hongarije is over 2019 een plus zichtbaar van 3% tot €1,68 per kilo. In Frankrijk zijn de productiekosten dat jaar met ongeveer 2% gestegen, tot een bedrag van €1,54 per kilo. Ook voor deze landen geldt dat de stijging voornamelijk veroorzaakt wordt door hogere voerkosten. Opvallend is wel dat de productiekosten in beide landen verder al jaren op rij dalen. In Frankrijk ging er sinds 2014 ongeveer 5,5% af en in Hongarije is een daling van bijna 12% zichtbaar.

Daarentegen is België weer het andere uiterste. In dat land daalden de productiekosten over 2019 met maar liefst 6% tot omgerekend €1,38 per kilo. Ook als we kijken naar voorgaande jaren, dan liggen de kosten voor de productie van varkensvlees in dit land iets lager dan gemiddeld in de Europese Unie. In het opvallende jaar 2016 kwamen de productiekosten hier bijvoorbeeld uit op €1,43 per kilo, in vergelijking met de €1,58 van de Europese Unie.

Forse toename in Verenigde Staten
Ook buiten de Europese Unie zijn stijgingen zichtbaar. Zo stegen de varkensvleesproductiekosten in de Verenigde Staten met maar liefst 8% tot €1,08 per kilo. In Brazilië stegen de kosten met 3% naar €0,99 per kilo. Duidelijk is dat de kosten voor de productie van varkensvlees buiten de Europese Unie fors lager liggen. In Canada komt de prijs gemiddelde uit op €1,06 per kilo, een daling van 9% vergeleken met het jaar ervoor. Waar de kosten voor voer in de Europese Unie in diverse landen juist stegen, gingen die buiten de Europese Unie juist omlaag. In Canada bijvoorbeeld met 13%, ten opzichte van een jaar eerder.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden