Shutterstock

Inside Varkens

Hoe fors stijgt Duitse varkensprijs deze week?

10 Maart 2021 - Chanti Oussoren

De Duitse varkensmarkt profiteert van betere marktomstandigheden en de prijsstijging is de afgelopen weken flink. Ook deze week zet de notering weer een forse stap. De afgelopen 3 weken kenden daarmee de grootste prijsstijging in 3 achtereenvolgende weken sinds jaren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Duitse varkensprijs herpakt zich goed na flinke tegenslagen vorig jaar. Ondanks de nadelige gevolgen van de Afrikaanse varkenspest (AVP) in het land lijkt de varkenssector zich goed te herstellen. De belangrijke exportmarkten in Azië, die verloren zijn gegaan voor Duitsland kunnen enigszins gecompenseerd worden met de varkensvleesuitvoer binnen Europa. Doordat andere Europese landen de Chinese vraag opvullen en daardoor minder vlees binnen Europa exporteren, kan de Duitse afzet binnen Europa juist toenemen.

Nu meer landen akkoord zijn gegaan met het regionaliseringsprincipe, waarbij er vanuit AVP-vrije gebieden mag worden geëxporteerd, wordt de situatie op de Duitse markt alsmaar beter. Inmiddels zijn onder andere Singapore en Vietnam akkoord gegaan met het regionaliseringsprincipe. De Chinese grenzen zijn vooralsnog gesloten, evenals de toegang tot de Filippijnen. Maar er zijn nog altijd gesprekken gaande met China en Japan, dat onlangs tot een regionaliseringsakkoord met Hongarije kwam.

Duitse varkensprijs
De VEZG-notering zet deze week wederom een stijging in van €0,10 en komt hiermee uit op €1,50 per kilo. Samen met de prijsstijging van de 2 voorgaande weken komt de notering uit op de meest forse prijsstijging van 3 achtereenvolgende weken. In de afgelopen 3 weken is de prijs met maar liefst €0,29 gestegen. In de afgelopen 5 jaar stond het record op €0,27 in slechts 3 weken in 2019.

Nederlandse sector
Ook in Nederland zet de varkensprijs flinke stappen omhoog. De DCA Beursprijs 2.0 steeg afgelopen vrijdag met €0,10. Dit voorbeeld werd door slachterij Vion al opgevolgd met een stijging van €0,11 en vandaag zette ook Compaxo een gelijke verhoging in. Opvallend hierin is wel dat Vion benadrukt dat de vleesafzetprijzen de sterke prijsstijging nog altijd niet kunnen volgen. Een verdere toelichting geven zij momenteel niet.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden