Shutterstock

Inside Varkens

Ruim baan voor verdere verhoging varkensprijs

12 Maart 2021 - Chanti Oussoren

Deze week was het Europa breed dat de varkensprijzen fors in de lift zaten. Ook naar volgende week toe lijkt het plafond nog niet bereikt. Wat betekent dit voor de DCA Beursprijs 2.0?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Alle seinen staan op groen als het gaat om het verder verhogen van de varkensprijzen. Dat betekent dat de vleesverkopen worden gerealiseerd op hogere prijsniveaus en dat de afzet daar weinig hinder van ondervindt. De afzet van het vlees richting Azië ontwikkelt zich qua volume en prijs gunstig, zo valt te beluisteren. Naast China zijn er meer landen die koper zijn van varkensvlees. Te denken valt aan Thailand, Singapore en Vietnam. De Duitse Internetbeurs lijkt alvast een voorschot te nemen op de te verwachten prijsontwikkeling in week 11 door vandaag uit te komen met een plus 4 en daardoor uitkomt op €1,65.

Slachtingen Duitsland
Volgens de cijfers van het Duitse bureau van statistiek (Destatis) zijn er begin dit jaar fors minder varkens geslacht dan vorig jaar en hingen er in januari circa 4,43 miljoen varkens aan de slachthaak, dat is een afname van 10,3% in vergelijking met vorig jaar. De varkensvleesproductie daalde als gevolg van hogere slachtgewichten minder hard en zakte met "slechts" 8,4% naar 435.140 ton.

Inmiddels zijn de slachtgewichten weer genormaliseerd en was het gemiddelde slachtgewicht 98,1 kilo in week 9. Het slachtcijfer lag in dezelfde week met ruim 870.000 stuks nog wel ruim 20.000 stuks onder het niveau van vorig jaar.

Beursprijs 2.0
Nederlandse slachterijen die na maandag hebben genoteerd zagen meer ruimte voor een verhoging dan de plus 10 van de DCA Beursprijs 2.0. De opmerking die de notering van Vion afgelopen maandag vergezelde repte over de vleesafzetprijzen die op dat moment de sterke prijsstijgingen van de varkens niet zouden kunnen volgen. Bijzonder blijft dat dat Vion niet heeft weerhouden om hun prijsstijging te temperen.

Handelaren die wekelijks hun verwachtingsprijs indienen zijn ook naar volgende week toe helder in de beweging welke de varkensprijs zou moeten gaan maken. Desondanks zijn er ook die de stijging maar heel beperkt houden. Het tempo van het stijgen van de varkensprijs gaat volgens die handelaren te hard en dat zou de stabiliteit van de DCA Beursprijs 2.0 in gevaar kunnen brengen. De tijd zal het leren. Voor week 11 komt de mutatie voor de geslachte varkens uit op plus €0,11 en voor de levende op plus €0,09. Daardoor stegen de prijzen naar respectievelijk €1,54 en €1,17.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden