Shutterstock

Nieuws Varkens

Varkenshouderij Mexico zet ook in op circulariteit

12 Maart 2021 - Kimberly Bakker

Niet alleen in Nederland is circulaire landbouw meer en meer een thema, ook in Mexico zet de manier van werken voet aan wal. Granjas Carroll, een van de grootste varkenshouderijen in het land, past steeds meer circulaire principes toe. Zo wil het laten zien dat kringlooplandbouw ook in Mexico rendabel kan zijn.

Granjas Carroll is met 1,8 miljoen varkens en een wekelijks geboortecijfer van 4.000 biggen een van de grootste varkenshouderijen van Mexico. Het heeft inmiddels een aandeel van ruim 10% op de Mexicaanse markt, waarvoor het voornamelijk produceert, en daarnaast wordt 6% van de productie geëxporteerd naar landen in Azië, aldus Agroberichten Buitenland. Uniek voor het land is dat dit varkenshouderijbedrijf elke stap in de productieketen geïntegreerd heeft: van genetica tot het verpakken en verkopen van vlees.

Water besparen, bodem rein houden
Om de impact op het milieu te verlagen, implementeert het bedrijf inmiddels steeds meer circulaire toepassingen. "Zo willen we laten zien dat kringlooplandbouw ook in Mexico mogelijk én rendabel is." Een voorbeeld om waterverspilling te voorkomen is dat de varkens op het bedrijf bijvoorbeeld uit zogeheten 'spenen' drinken, in plaats van uit grote drinkbakken. De waterstroom wordt daarbij aangepast aan de behoefte van een specifiek varken.

Ook bevindt zich onder de bodem van de stal een mestput, waar urine en uitwerpselen worden 'verzameld'. "Urine bestaat voor 95% uit water en 5% uit een mengsel van minerale zouten, ureum en urinezuur. Het afvalwater belandt in grote lagunes waar het wordt gefilterd en vervolgens wordt het hergebruikt in de stallen. De lagunes die worden gebruikt voor het reinigingsproces zijn ontworpen volgens internationale normen. Hierdoor wordt gegarandeerd dat het afvalwater niet doordrenkt in de bodem", zo beschrijft het.

Geur verminderen, opvangen van methaan
Alle onderdelen van Granjas Carroll hebben afvalwateringssystemen en de focus ligt verder op het verwerken van de mest in gesloten 'anaerobe biovergisters'. Dat heeft volgens Rafael Patiño, directeur Milieu & Energie van het bedrijf, 3 voordelen: "Het vermindert nare geuren, het vangt methaan op en het zorgt voor opwekking van elektrische energie (met behulp van het methaan). Uiteindelijk produceren we ongeveer 3 keer zoveel energie als onze eigen behoefte."

Een ander gedeelte van de mest (ongeveer 25%) wordt verwerkt tot meststof. "Dit gebruiken we in de graanproductie en zodoende verbouwen we ons eigen veevoer." Volgens Patiño moeten al deze circulaire toepassingen ervoor zorgen dat het bedrijf een steentje bijdraagt aan de taak van Mexico om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en bij te dragen aan de beheersing van de klimaatverandering.

Rozengeur in de varkensstal
Maar, volgens Patiño zijn er nog wel wensen voor het bedrijf. "We willen graag het gereinigde afvalwater, de meststoffen en de CO2 die wordt geproduceerd gebruiken voor de productie van rozen in nu nog te bouwen kassen. Dit is nog een extra stap richting circulariteit. Daarbij zouden deze kassen op locatie bijdragen aan minder nare geuren: varkenstallen met rozengeur."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden