Shutterstock

Achtergrond Varkens

Gevaar niet geweken op herstellende varkensmarkt

16 Maart 2021 - Chanti Oussoren - 1 reactie

De Europese varkensmarkt is zich aan het herstellen van een jaar vol met tegenslagen. De prijzen schieten hard de lucht in, maar het gevaar is nog niet volledig geweken want er liggen nog altijd dreigingen op de loer.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De varkensmarkt heeft vorig jaar een flinke knauw gekregen van de coronacrisis. De afzetmogelijkheden vielen hard terug en meerdere slachterijen kampten met beperkte slachtcapaciteit door coronabesmettingen onder personeelsleden. Toen ook de Afrikaanse varkenspest (AVP) in Duitsland de kop opstak, belandde de varkensmarkt in een dal.

De Duitse internationale varkensvleesexport werd belemmerd doordat veel landen de importen opschortte vanwege angst voor insleep van AVP. Dit resulteerde in een flink overaanbod aan varkens in Europa. De prijzen werden daardoor fors teruggeschroefd.

Herstellende markt
Inmiddels zijn er weer lichtpunten op de markt. Zo is de biggenmarkt al herstellende sinds begin dit jaar en heeft ook de varkensmarkt weer stappen naar boven gezet. De prijzen zijn flink omhooggeschoten. De DCA BestPigletPrice zit inmiddels weer op het hoogste niveau sinds bijna een jaar en hetzelfde geldt voor de DCA Beursprijs 2.0

Belangrijke factoren voor het herstel van de prijzen zijn de verbeterde marktomstandigheden in Duitsland, in combinatie met een kleiner biggenaanbod door stoppende zeugenhouders. Het overaanbod varkens is in een rap tempo afgebouwd en het huidige aanbod kan niet overal volledig in de vraag voorzien.

Daarbij zijn er ook landen akkoord gegaan met het regionaliseringsprincipe, waarbij er vanuit AVP-vrije gebieden varkensvlees kan worden geëxporteerd. De voornaamste varkensvleesafnemer, China, heeft nog niet ingestemd met een dergelijk akkoord, maar er zijn nog wel altijd gesprekken gaande om tot een akkoord te kunnen komen.

Gevaren op de loer
Ondanks de betere marktomstandigheden en de stijgende prijzen, is de dreiging nog niet voorbij en liggen er nog altijd gevaren op de loer. Zo heerst AVP nog altijd in Duitsland en blijven de besmettingen onder wilde zwijnen verder oplopen. De varkensstapel is tot op heden nog vrij van het dodelijke virus, maar als het virus ook daar toeslaat dan zal de markt weer een flinke knauw krijgen.

Daarnaast is ook de coronacrisis nog altijd niet voorbij en zijn er weer meerdere slachthuizen in Duitsland die met bezettingsproblemen kampen. De situatie lijkt door het geavanceerde testen niet zo uit de hand te lopen als vorig jaar, maar alsnog kan de slachtcapaciteit behoorlijk terugvallen als het coronavirus zich onder personeelsleden blijft verspreiden.

Met het oog op de stijgende prijzen houden varkenshouders de vleesvarkens mogelijk wat langer vast om van hogere prijzen te kunnen profiteren, maar dit is niet geheel zonder risico. Als de situatie omtrent coronabesmettingen onder personeel in slachthuizen weer verergert, is het goed mogelijk dat het varkensaanbod weer toeneemt en ook de prijzen weer dalen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden