Joa Souza / Shutterstock.com

Inside Varkens

Verdeelde verwachtingen over Chinese varkensstapel

29 Maart 2021 - Chanti Oussoren

Ondanks dat China nog altijd kampt met Afrikaanse varkenspest (AVP) uitbraken, zet de binnenlandse varkensstapel stappen vooruit. Volgens het Chinese ministerie van Landbouw realiseert de varkensstapel een groei en zijn er meer zeugen in het land. Over het herstel van de productiecapaciteit zijn de verwachtingen echter sterk verdeeld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

China is, ondanks nieuwe AVP-mutaties, nog altijd erg optimistisch over het herstel van de binnenlandse varkensstapel. De regering maakte recentelijk bekend dat het aantal varkens weer toeneemt en ook de productiecapaciteit groeit. Het aantal fokzeugen groeide in januari met 1,1% en in februari met 1%. De zeugenstapel ligt 34% boven het niveau van februari 2020 en op 95% van pre-AVP niveau.

Volgens schattingen bedraagt de gehele binnenlandse varkensstapel momenteel circa 400 miljoen stuks. Het aantal officiële slachtingen lag in februari op zo'n 14,24 miljoen en in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is dat een toename van maar liefst 71,2%. Het ministerie verwacht zelfs dat de varkensslachtingen in de eerste helft van 2021 zo'n 65% voorblijven op het niveau van vorig jaar.

Varkensprijs
De Chinese varkensprijs gaat sinds eind januari dit jaar omlaag. In slechts 2 maanden tijd is de gemiddelde prijs met maar liefst omgerekend €0,90 per kilo gedaald tot een prijs van €3,68 halverwege maart. De prijs ligt hiermee op het laagste niveau sinds maart vorig jaar.

De varkensprijzen gaan dan wel omlaag, maar dat was vorig jaar september ook het geval. Destijds daalde de varkensprijs tot omgerekend €3,77 om vervolgens weer naar €4,58 te stijgen in januari.

Wisselende verwachtingen
Het is niet de eerste keer dat China zegt goed op weg te zijn met het herstel van de varkensstapel. Eerder maakte het land bekend dat de capaciteit weer op 90% van pre-AVP niveau zat, maar sectoranalisten trokken dit ernstig in twijfel en volgens hen stond het herstel van het foksysteem nog in de kinderschoenen.

Ook dit keer zijn sectoranalisten sceptisch over de verwachting van het Chinese ministerie. De varkensprijzen bewegen zich dan wel neerwaarst, de biggenprijzen vertonen nog geen ontspanning en zitten zelfs in de lift. Dit zien de analisten als een indicator van schaarste en zij verwachten dan ook een trager herstel van de productiecapaciteit. Bovendien ligt AVP nog altijd op de loer en worden er nog uitbraken van het virus gemeld. Zolang het virus nog circuleert, zal het een bereiging vormen voor de varkensstapel.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden