Shutterstock

Inside Varkens

China drijvende kracht Deense varkensexport

31 Maart 2021 - Stef Wissink

Deense varkensvlees exporteurs hebben in 2020 ondanks de coronacrisis goede zaken gedaan op de exportmarkten. De totale uitvoer steeg met 6,3% naar 1,92 miljoen ton. Ook hier was het de Chinese vraag die het export volume een boost gaf. Naast China blijft de Europese markt van grote waarde voor de Deense varkenshouderij.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De export naar China steeg met liefst 40,7% naar een volume van 532.300 ton. Dat is 154.000 ton meer dan in 2019. De grote stijging zorgt ervoor dat China Duitsland heeft verdrongen als belangrijkste exportbestemming voor varkens en varkensvlees. De totale uitvoer naar Duitsland (inclusief levende dieren) bedroeg 422.270 ton. Dat was 7,2% minder dan in het jaar 2019. De levende dieren zijn in deze berekening van het Deense ministerie voor voedsel en landbouw (L&F) omgerekend naar een representatieve hoeveelheid vlees.

Afzet binnen EU daalt licht
De totale afzet binnen landen van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk liet een daling zien. De geëxporteerde hoeveel binnen de EU lag op 952.570 ton, dat is 12.730 ton minder dan het jaar ervoor. Ondanks onzekerheden rondom de Brexit bleef de uitvoer richting het Verenigd Koninkrijk redelijk op peil. Er werd 177.000 ton vlees verscheept, een daling van 5,5% ten opzichte van het jaar ervoor.

Wisselend beeld op overige exportmarkten
De export richting overige bestemmingen liet een wisselend beeld zien, ook in Azië. Zo werd er minder vlees verkocht aan Japan, maar juist meer aan Zuid-Korea en de Filipijnen. Verder wist Denemarken de verkopen aan de Verenigde staten wat te verhogen, maar moest het aandeel inleveren op de Australische markt.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden