Shutterstock

Inside Varkens

Varkensprijs VS explodeert tot hoogste niveau in 7 jaar

2 April 2021 - Stef Wissink - 1 reactie

Een krimpende veestapel zorgt voor een kleiner aanbod varkens in het jaar 2021. Dat blijkt uit het gegevens van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). Het kleine aanbod treft daarbij een sterke nationale en internationale vraag. De varkensprijzen in de Verenigde Staten zijn de afgelopen periode gestegen naar de hoogste niveaus in zeker 7 jaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens de meest recente gegevens (telling 1 maart) van het USDA was de totale varkensstapel in de Verenigde Staten 2% kleiner dan op 1 maart 2020. Het aantal zeugen daalde zelfs met 3% tot 6.210.000. Dat zijn er 160.000 minder dan een jaar eerder.

Productie verder omlaag
Amerikaanse varkenshouders hebben verder aangegeven dat ook de komende maanden een verdere krimp van de veestapel te verwachten valt. Voor de periode maart-mei denken varkenshouders 2% minder biggen te produceren dan een jaar eerder. In de daaropvolgende periode juni-augustus gaat de productie naar verwachting zelfs met 4 procent terug. Deels zou de verlaagde productie te maken hebben met regionaal opvlammende dierziekten als porcine reproductive and respiratory syndrome (PRRS) en varkensgriep. Deze twee virusziekten zouden op dit moment op sommige bedrijven voor problemen zorgen, omdat er tijdens het bedrijfseconomisch slechte jaar 2020 bespaard is op vaccinatie.

Sterke vraag
Tegelijkertijd met de problemen rondom de productie is de vraag naar varkensvlees sterk. Ook de perspectieven zijn goed nu het er op lijkt dat maatregelen om verspreiding van corona tegen te gaan langzaam kunnen worden afgebouwd. In de Verenigde Staten is het aantal besmettingen flink gedaald ten opzichte van januari. Ook is inmiddels bijna 30% van de bevolking reeds gevaccineerd (minimaal 1 prik). Verdere versoepelingen lijken dus in het verschiet te liggen. Dit kan de vraag naar varkensvlees de komende periode verder versterken, zeker ook omdat de zomerperiode voor de deur staat. Traditioneel gezien is de consumptie van varkensvlees dan altijd groter. Ook de exportvraag blijft net als vorig jaar sterk.

Exploderende prijzen
De prijzen voor varkens zijn door alle ontwikkelingen in korte tijd gestegen naar het hoogste niveau in zeker 7 jaar. De gemiddelde prijs voor geleverde varkens afgelopen week (eindigend op 31 maart) lag op ongeveer $1,90 per kilo geslacht gewicht, blijkt uit data van USDA. Begin februari lag deze prijs nog rond de $1,15 per kilo geslacht gewicht. Voor termijncontracten wordt voor de maanden april tot en met augustus ruim $2 per kilo betaald.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden