Shutterstock

Inside Varkens

Varkenshouder VK wil compensatie exportstop

1 April 2021 - Stef Wissink

De varkenssector in het Verenigd Koninkrijk doet een oproep aan het ministerie van landbouw in het land (Defra) om met een steunpakket voor varkenshouders te komen. Een aantal slachthuizen zijn de toegang tot de Chinese markt verloren vanwege met corona besmettingen bij personeel en hebben daardoor lagere opbrengsten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens slachtbedrijven heeft dit als gevolg dat er per karkas £15 aan waarde verloren gaat. Verder kunnen varkenshouders het slachtrijpe aanbod moeilijk slijten aan de slachtbedrijven. Dit zorgt naast de exportstop voor een tweede kostenpost. Dieren worden te zwaar geleverd en varkenshouders worden geconfronteerd met kortingen op de geleverde varkens.

Schade exportstop
De exportbeperkingen geven vooral problemen voor 2 grote  slachthuizen. Deze verwerken wekelijks 40.000 varkens. Dit is ongeveer 20% van de landelijke productie. De schade voor de sector bedraagt hierdoor wekelijks £600.000. Slachthuizen benadrukken dat de waarde die de export naar China toevoegt aan het karkas niet op een andere exportbestemming gerealiseerd kan worden, en dat deze situatie nu al even voortduurt. De varkensvakbond in het Verenigd Koninkrijk (NPA) heeft daarom een verzoek tot ondersteuning ingediend bij het ministerie.

Verzoek om compensatie schade
De NPA verzoekt het ministerie om een steunpakket ter grootte van £3,2 miljoen. Volgens het NPA houdt het ministerie de situatie in de sector goed in de gaten en is er reeds serieus gekeken naar de aanvraag. De NPA voegt daarbij toe dat een ondersteuningspakket redelijk is omdat andere sectoren, waaronder melkveehouderij, ook gebruik hebben kunnen maken van een coronasteunpakket. Bovendien zijn Noord-Ierland en Schotland boeren die getroffen zijn door exportbeperkingen al tegemoet gekomen.

In Noord-Ierland werd in maart £2,2 miljoen gereserveerd voor varkensbedrijven. Deze was bedoeld voor varkenshouders die getroffen werden door een 8 weken durende exportbeperking van een slachthuis in augustus vorig jaar. Een soortgelijke ondersteuning was er voor Schotse varkenshouders die getroffen werden door exportbeperkingen voor een Schots slachthuis in februari en maart dit jaar.

Verenigd Koninkrijk legt sancties op aan China
De NPA is van mening dat het opnieuw verkrijgen van de exportlicentie topprioriteit is op dit moment. Toch lijkt er niet veel schot in de zaak te zitten. De NPA is bang dat recente politieke spanningen tussen China en het Verenigd Koninkrijk een rol spelen. In de voorbije weken werden er namelijk sancties opgelegd door het Verenigd Koninkrijk aan China, omdat er kritiek is op de manier waarop China moslimminderheden behandeld.

Politiek spel?
De NPA vraagt zich af waarom het opnieuw verkrijgen van licenties in andere landen wel lukte. Vorig jaar werden bovendien ook Britse bedrijven opnieuw voorzien van een licentie nadat zij tijdelijk werden uitgesloten van export door coronabesmettingen bij slachthuispersoneel. Omdat het nu allemaal langer lijkt te duren, vreest de varkensvakbond dat varkenshouders de dupe worden van een internationaal politiek spel. De hoop voor een compensatie van de kosten is nu dus gevestigd op de overheid.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden