Shutterstock

Inside Varkens

DCA Biggen Index loopt in korte tijd snel op

7 April 2021 - Stef Wissink

De rendementen in de Nederlandse varkenshouderij hebben in maart een herstel laten zien. Zowel in de vleesvarkenshouderij als in de vermeerdering werden betere cijfers behaald dan de maand ervoor.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vleesvarkensindex steeg in de afgelopen weken en komt dichter bij het 5-jarig gemiddelde van 100 punten. De index kwam uit op een puntenaantal van 99,8 in week 13. De DCA Biggen Index liet zelfs een van de grootste stijgingen ooit zien. De stand steeg in maart van 78,9 naar 137,2.

Hoewel de prijzen voor vleesvarkens stegen, werd het rendement gedrukt door de oplopende biggenprijzen. De DCA Beursprijs 2.0 voor geslachte varkens steeg met €0,28 per kilo geslacht gewicht en de DCA Best Piglet Price steeg met €15,50 per stuk in 4 weken tijd.

Biggenindex sprint omhoog
Met name voor vermeerderaars waren de ontwikkelingen gunstig afgelopen maand. De index steeg met 58 punten tot 137,2. Het is hiermee een van de meest hoge maandelijkse stijgingen van de biggenindex. Van flink onder gemiddeld eind februari steeg het rendement naar sterk bovengemiddeld eind maart. Mengvoer voor zeugen en biggen werd wel opnieuw duurder in maart, maar had dus een marginaal effect op de rendementstijging.

Vleesvarkensindex stijgt gematigder
De gemiddelde rendementen in de vleesvarkenshouderij laten nog niet een dergelijke rooskleurig beeld zien als bij de biggen. Voer- en biggenprijzen stegen, waardoor het rendement op bedrijven nu rond het langjarig gemiddelde schommelt. Toch is de stijging van 67 tot 99,2 punten ook flink te noemen.

Perspectief 2021
De perspectieven voor de rest van het jaar lijken goed. Met name voor de vleesvarkensindex wordt het aanstaande zomerseizoen nog een flinke verbetering voorzien. Belangrijk punt van aandacht zal zijn in hoeverre de coronamaatregelen worden versoepeld en of er weer meer vraag ontstaat vanuit de horeca.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden