Shutterstock

Inside Varkens

Varkensmarkt hoopt op goed barbecueweer

9 April 2021 - Chanti Oussoren

Het Duitse overaanbod aan varkens bouwde zich in een rap tempo af, maar inmiddels is er weer een overschot aan slachtrijpe varkens. Hoe staat de situatie in Nederland ervoor?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De uitval van slachtdagen tijdens de Paasvakantie heeft de varkensmarkt geen goed gedaan. In Duitsland is er momenteel weer een overschot aan slachtrijpe varkens. De gezaghebbende VEZG-notering bleef woensdag wel stabiel op €1,50 per kilo. Op de Internetbeurs bleef de prijs eveneens onveranderd op €1,54, maar er werd slechts 1 van de 16 aangeboden partijen verkocht. Er wordt momenteel gehoopt op stijgende temperaturen. Goed barbecue-weer kan de markt een extra impuls geven.

De Nederlandse export van vleesvarkens richting Duitsland loopt al sinds begin dit jaar ver achter op het exportvolume van voorgaande jaren. In week 11 en 12 zakte de uitvoer nog verder terug. Met het oog op het huidige ruime aanbod in Duitsland is het goed mogelijk dat de export weer licht zakt.

Nederlandse slachtingen
In Nederland loopt het slachttempo ook wat terug, al blijven de slachtingen nog wel ver voor op voorgaande jaren. In week 13 hingen er bijna 322.000 varkens aan de slachthaak. In vergelijking met de voorgaande week is dit een afname van circa 7.000 stuks, maar nog altijd zo'n 14.000 varkens meer dan in 2020.

Het overaanbod is hier nog niet volledig weggewerkt en varkens zijn soms moeilijk te plaatsen, zo bevestigen handelaren. Wel zakken de gemiddelde slachtgewichten. Waar het gemiddelde slachtgewicht in week 11 nog op bijna 102 kilo lag, wogen de varkens in week 13 gemiddeld zo'n 100,2 kilo.

Beursprijs 2.0
Het feit dat varkens moeilijk te plaatsen zijn en dat ook de export stroever verloopt, maakt dat de DCA Beursprijs 2.0 deze week onveranderd is. De prijs voor geslachte varkens noteert op €1,54 en €1,17 voor levende varkens.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden