Shutterstock

Inside varkens

Varkensvleesexport VS lager ondanks sterke vraag

13 April 2021 - Stef Wissink

De Verenigde Staten exporteerden over de eerste maanden van 2021 minder varkensvlees dan een jaar eerder. De daling lijkt vooral ingegeven door opstoppingen in Amerikaanse havens en krapte in personeel bij enkele vleesverwerkende fabrieken. De wereldvraag naar vlees blijft wel sterk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De varkensvleesexport daalde over januari en februari 12% op jaarbasis tot 487.896 ton. Met name de export naar de belangrijkste afzetmarkt China daalde de eerste 2 maanden van het jaar flink. Deze noteerde 25% lager op 147.213 ton. Hoewel de daling fors is, is het niveau nog altijd 2,7 keer zo hoog als dezelfde periode in het jaar 2019. Ook de export naar Mexico (exportbestemming nummer 2) nam af, en wel met 9% tot 120.838 ton over januari en februari dit jaar. De export naar de derde afzetmarkt Japan kromp met 4% tot 64.082 ton.

Kleinere bestemmingen namen meer af
De export naar de Filipijnen steeg in de eerste 2 maanden wel fors, met 114% naar 11.532 ton. Ook de export naar landen in Centraal-Amerika noteerde een stevige plus. Naar landen in deze regio werd liefst 46% meer varkensvlees verscheept. Ook de Dominicaanse Republiek nam meer volume af: de totaal verscheepte hoeveelheid steeg met 55% tot 10.877 ton.

Impact corona neemt af bij sterke vraag
De CEO van de Amerikaanse exportfederatie voor vlees (USMEF) geeft aan dat, hoewel er wat tegenwind is, de impact van corona in in de keten langzaam minder lijkt te worden. Desondanks waarschuwt hij dat verstoringen nog altijd op kunnen treden en daarmee een risico zijn voor de Amerikaanse agrarische sector en zijn exporteurs.

De exportvraag bleef ondanks corona robuust, aldus het USMEF. In combinatie met een goede vraag op de thuismarkten resulteerde dit in gemiddeld 27% hogere prijzen voor varkensvlees en 4% hogere prijzen voor rundvlees.

Verwachting 2021
Door de logistieke verstoringen kon simpelweg niet het volume verwerkt en getransporteerd worden dat in januari en februari 2020 verkocht werd. Omdat de volumedaling ingegeven is door problemen in de keten en niet in een verminderde vraag, blijft de USMEF positief gestemd voor de rest van het jaar.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden