Shutterstock

Inside Varkens

DCA Beursprijs moet toch toegeven aan ruim aanbod

23 April 2021 - Chanti Oussoren - 1 reactie

De varkensmarkt in Europa is slap gestemd en de afzet verloopt moeizaam. Het aanbod is ruim en kan niet worden weggeslacht. De slachtingen zijn fors teruggezakt en de slachtgewichten nemen juist toe. Deze week zet de DCA Beursprijs 2.0, na een periode van stabiliteit, dan ook een stapje terug.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat de varkensmarkt hoopt op goede weersomstandigheden die de vleesafzet een impuls kunnen geven, was al even bekend. Helaas blijven de echte barbequetemperaturen nog uit en kan dit de markt niet doen opleven. Dit staat tegenover een nog altijd ruim aanbod.

Afgelopen woensdag zakte de gezaghebbende Duitse VEZG-notering al flink en leverde maar liefst €0,08 in. De matige binnenlandse vraag - mede door de weggevallen afzet richting de horeca - in combinatie met de corona gerelateerde slachtcapaciteit en weggevallen afzet richting Azië, vanwege de Afrikaanse varkenspest-uitbraak in Duitsland, maken dat de varkensprijs in moest leveren.

Minder slachtingen
Het aantal slachtingen is ook fors gedaald. In Nederland werden er in week 15 circa 256.000 varkens geslacht en lag het gemiddelde slachtgewicht op 100,9 kilo. Wanneer de cijfers vergeleken worden met het niveau van vorig jaar, dan zijn er dit jaar ruim 50.000 stuks minder aan de slachthaak gehangen en het gemiddelde slachtgewicht ligt maar liefst 1,7 kilo hoger dan vorig jaar. 

{{dataviewSnapshot(36_1619189316)}}

Beursprijs 2.0
Vorige week hield de DCA Beursprijs 2.0 het nog droog in de stroeve markt, maar deze week zet de notering toch een verlaging in. De verlaging is wel minder fors dan in Duitsland, maar Nederland kampt dan ook niet met exportverboden in verband met AVP. De prijs voor geslachte varkens daalt met €0,07 tot €1,47 per kilo. Voor de levende varkens levert de prijs €0,06 in en zakt tot €1,11 per kilo.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden