Shutterstock

Nieuws Afrikaanse Varkenspest

Duitsland krijgt AVP er nog niet onder

28 April 2021 - Stef Wissink

Het aantal op Afrikaanse varkenspest (AVP) positief geteste wilde zwijnen in Duitsland blijft vrij hoog. In de periode van 20 tot en met 26 april werden in totaal 51 dieren positief getest op het virus.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat blijkt uit het meldingen overzicht van het Friedrich-Loeffler-Institut (FLI). Met name in Saksen steeg het aantal besmettingen relatief fors. In totaal zijn in de deelstaat in de genoemde periode 26 besmette zwijnen gevonden. Dit brengt het totaal aantal besmette dieren in Saksen op 134. In Brandenburg werden 25 besmette dieren gevonden. Hier ligt het totaal aantal besmette dieren nu op 933. 

Wekelijks aantal besmettingen neemt weer toe
Waar het aantal met AVP besmette dieren in februari en maart iets leek te dalen, laat het aantal meldingen de laatste weken weer een stijging zien. Op het laagste punt dit jaar werden er 22 besmette dieren in een week tijd gevonden. Afgelopen week, de 33ste volle week na het eerste gevonden zwijn met AVP, werden  78 besmettingen geconstateerd (vrijdag 16 tot vrijdag 23 april). Alle besmette zwijnen zijn er binnen de in Duitsland bestaande 'besmette' zones gevonden.

Aantal gevallen Afrikaanse varkenspest in Duitsland per week na de eerste besmetting op 10 september 2020

Klöckner maant tot actie
Julia Klöckner, de Duitse minister van Landbouw, heeft vorige week Dietmar Woidke, de president van Brandenburg, gemaand tot een betere coördinatie van de preventie- en bestrijdingsmaatregelen tegen de quarantaineziekte. Dit gebeurde volgens Klöckner nadat vanuit 'verschillende hoeken' kritiek kwam op hoe de verschillende betrokken instanties bij de bestrijding van AVP samenwerken.

Ook is melding gemaakt van gaten in de afrasteringen. "Naast een betere gezamenlijke aanpak is het ook noodzakelijk om de bevolking in de betroffen gebieden goed duidelijk te maken wat het belang van de aanpak is. Dit is noodzakelijk om te voorkomen dat de ziekte zich naar andere deelstaten gaat verspreiden", aldus Klöckner.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden