Shutterstock

Inside Varkens

Denen exporteren minder en slachten meer

5 Mei 2021 - Chanti Oussoren

De Denen hebben over de eerste 3 maanden van het jaar meer varkens geslacht dan vorig jaar. Dit vanwege een grotere varkensstapel en een ruimer aanbod slachtvarkens. De exportcijfers van levende varkens lag namelijk beduidend lagers, zo blijkt uit de Deense statistieken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Van januari tot en met maart 2021 zijn er in totaal iets meer dan 4.870.000 Deense varkens geslacht. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is dit een afname van maar liefst 8,9%. In januari lag het aantal slachtingen nog op een vergelijkbaar niveau, maar in februari en maart werden er aanzienlijk meer varkens verwerkt.

Meer varkens
De toename in varkensslachtingen staat in verhouding met de varkensstapel die ook is gestegen. Op 1 januari dit jaar waren er circa 13,4 miljoen varkens, 5,2% meer varkens dan vorig jaar. De stijging zat vooral in het aantal vleesvarkens en biggen. Het aantal slachtvarkens steeg met 11% op jaarbasis.

Export zakt terug
De toename van het aantal slachtvarkens heeft weer te maken met een lagere export. Sinds de Afrikaanse varkenspest in Duitsland toesloeg, is de export richting Duitsland fors gezakt omdat daar meer dan voldoende aanbod is.

Over de eerste 3 maanden van het jaar werden in totaal ruim 3.781.500 varkens uitgevoerd. Dit is een afname van 1,6% in vergelijking met de eerste 3 maanden van 2020. Opvallend is dat er in januari en februari toch fors minder varkens werden geëxporteerd dan vorig jaar. In maart was er juist sprake van een toename. Dit heeft de totale daling getemperd.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden