Shutterstock

Inside Varkens

Vriendelijker biggenmarkt geen reden verhoging

17 Mei 2021 - Redactie Boerenbusiness

Ondanks dat de vraag naar biggen zich weer in positief vaarwater bevindt, is dat voor de handel nog geen reden om de DCA BestPigletPrice te verhogen. Waarom?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De export van biggen in week 18 2021 komt volgens de jongste cijfers van RVO uit op een totaal van 122.126 stuks. Dit is ten opzichte van week 17 een daling van 5.229 biggen (-4,1%). Ondanks de totale daling, waar getalsmatig het meeste was toe te schrijven aan België en Luxemburg met een terugloop van 8.170 stuks (-40%), is Spanje met 31.276 biggen juist bezig met een groei in de afname.

In Duitsland stabiliseerde de biggenprijs die de VEZG (Vereinigung der Erzeugergemeinschaften für Vieh und Fleisch) voor week 20 heeft afgegeven. Met €49,50 is de prijs van Duitse biggen al 3 weken stabiel, nadat in week 17 de prijs werd teruggezet afkomstig van een niveau van €53. De lijn van VEZG werd ook gevolgd door ISN (Interessengemeinschaft der Schweinehalter Deutschlands) voor wat betreft mutatie en prijsniveau voor week 19. Voor de slachtbiggen noteerde ISN prijzen die €17,10 lager liggen ten opzichte van hun 25 kilo soortgenoten. Stabiele prijzen kenmerken ook de Deense biggenmarkt.

Biggen blijven goed gevraagd
Ondanks de dip in de achterliggende weken van de DCA BestPigletPrice (BPP), vooral door de prijsdaling van varkens, blijven de biggen in Nederland goed gevraagd. Verreweg de meeste handelaren melden dat het plaatsen van biggen positiever verloopt, niet in de laatste plaats nu de export naar Spanje weer wat aantrekt. Zo worden biggen, afkomstig van 1 UBN (Uniek Bedrijfsnummer) afgehaald in Nederland, verhandeld voor €65 en worden verzamelkoppels verkocht voor circa €4 daaronder.

Toch menen handelaren, gelet op de hoogte van de vleesvarkensnotering en de gestegen voerprijzen, dat de tijd nog niet rijp is voor een verhoging van de BPP. Met andere woorden: de BPP staat op een goed niveau en blijft voor week 20 staan op onveranderd. Dat is €48 per big. Uit de toelichting die de BPP deze week vergezeld, blijkt dat die insteek door de handel breed wordt gedragen. Vanwege Tweede Pinksterdag wordt de eerstvolgende BPP op dinsdag 25 mei bekendgemaakt.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden