Shutterstock

Inside Varkens

Varkensprijs knort zich een weg naar boven

21 Mei 2021 - Chanti Oussoren

De veranderingen in de varkensprijzen laten deze week een divers beeld zien. Hoe zijn de verwachtingen naar volgende week toe in de voorlopig laatste week met 4 slachtdagen?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tegen weken met 4 slachtdagen wordt vanuit de varkenshouderij vaak met enige zorg aangekeken. Extra aanbod van varkens en doorschuiven zijn dan de praktijk. Dat is voor komende week niet anders. Bijzonder is echter wel dat de DCA Beursprijs 2.0 (Beurs) kans ziet om ondanks ruim aanbod te verhogen. Handelaren schatten de kans op prijsverhogingen positief in en wilden daar op voorsorteren. Belangrijk was in hoeverre de slachterijen daarin mee zouden gaan.

Barbecue uit de berging
Vion kwam afgelopen maandag uit met een mutatie van plus €0,05 in de btw, waardoor hun notering steeg naar €1,68. Vion gaf aan dat Europese vleesvarkensnoteringen stijgende waren, tegen een achtergrond van beperkte vraag vanuit diverse afzetmarkten. Het wachten is vooral op een weersverbetering, wat consumenten aanspoort de BBQ uit de berging te halen en daarmee de consumptie van vlees verhoogt.

Ook een verdere versoepeling van coronabeperkende maatregelen doet de vleesconsumptie verder stijgen. Handelaren gaven aan dat de geleverde varkens echter voor een cent meer zijn afgerekend, kennelijk is er stilzwijgend gecorrigeerd. Hierdoor komt de mutatie van Vion neer op plus €0,06 in de btw.{{dataviewSnapshot(2_1621608539)}}

Verhoging haaks op vleesvraag
Compaxo hield de mutatie deze week beperkt tot een plus van €0,03, wat een prijs betekent van €1,45. Daarmee loopt het bedrijf achter op hun collega's. Van Rooi Meat liet hun vleesvarkensprijs stijgen met €0,05 naar €1,47. Ook de vleesvarkensprijs van Westfort en Pali Group steeg met €0,05 naar een totaal van €1,48.{{dataviewSnapshot(2_1621608666)}}

Het optimisme van handelaren voor deze week was deels gebaseerd op de verwachting van een forse plus in Duitsland. De Nord/West Notierung steeg met €0,08 naar €1,54. De verhoging staat haaks op de vraag naar vlees, zo meldt Tönnies in hun wekelijks marktbericht. Evenals Vion wijst ook Tönnies op het gemis van vleesafzetbevorderende omstandigheden. Toch lieten Tönnies en Westfleisch hun vleesvarkensprijzen met dezelfde mutatie verhogen en kwamen respectievelijk uit op €1,54 en €1,55.{{dataviewSnapshot(2_1621608820)}}

Internetbeurs op hoogste niveau
De verwachting voor week 21 kreeg vandaag (21-05) kleur door de Duitse Internetbeurs. Op basis van 7 verhandelde partijen, wat al het aanbod was, steeg de Internetbeurs met €0,04 naar €1,65. Daarmee is de Internetbeurs weer terug op het hoogste niveau van dit jaar. Op 12 maart werd dezelfde koers aangetikt, waarbij ook toen al het aanbod werd verhandeld. Daarbij het ging het wel om 19 partijen. De DCA Beursprijs 2.0 steeg op die dag met €0,11 naar €1,54. Met de verwachtingsprijs van de beursprijs voor week 21, is het verschil met de Internetbeurs echter kleiner geworden.

Handelaren opteren voor week 21 weer voor een verhoging van de Beurs. De notering voor geslachte varkens komt met een positieve mutatie van €0,05 uit op €1,59. De notering van levende varkens onderging een opwaartse aanpassing van €0,04 en tikte daarmee het prijsniveau van €1,20 aan.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden