Shutterstock

Inside China

China claimt een stijgende zeugenstapel in april

17 Mei 2021 - Redactie Boerenbusiness

China meldt dat de zeugenstapel in het land in april met 1,1% is gestegen ten opzichte van de maand ervoor. Ten opzichte van april 2020 heeft het aantal zeugen in China zelfs een reuzensprong gemaakt. En dat terwijl Afrikaanse varkenspest (AVP) in het land nog niet is bedwongen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens de data van de Chinese overheid, waar Reuters uit citeert, ligt de Chinese zeugenstapel 23% hoger dan in april 2020. De groeicijfers worden echter met argusogen bekeken. Hoewel China sinds de uitbraak van AVP een groot herstelprogramma voor de eigen varkenshouderij uitvoert, is de ziekte nog niet uitgeroeid. Zo zijn er afgelopen winter bijvoorbeeld nog uitbraken van AVP geweest in het noorden en noordoosten van het land.

Hoogproductief voor laagproductief
Ook hebben volgens Reuters veel grote varkensbedrijven in het eerste kwartaal van dit jaar veel slecht presenterende zeugen geslacht. Het aantal afgevoerde zeugen op grote varkensbedrijven lag in april 18% hoger dan de maand ervoor en 96% hoger dan in april 2020. Zeugen met een lage productiviteit geleidelijk vervangen door hoogproductieve zeugen, motiveert een woordvoerder van de overheid.

Volgens de Chinese overheid was de omvang van de zeugenstapel in april echter 97,6% van de populatie eind 2017 voor het de AVP-uitbraken. Het aantal biggen ligt daardoor 58,8% hoger dan een jaar eerder. China concludeert op basis van deze data dat de zeugenstapel naar een 'normaal niveau' is gestegen. China meldt dat er inmiddels 180.000 grote varkensbedrijven in het land zijn, zonder dat de term 'groot' wordt gekwalificeerd. Begin 2020 waren dit nog 161.000 varkensbedrijven. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden