Shutterstock

Inside Afrikaanse Varkenspest

Afrikaanse varkenspest lijkt in Duitsland op retour

18 Mei 2021 - Stef Wissink

In Duitsland zijn afgelopen week opnieuw minder wilde zwijnen gevonden die besmet waren met Afrikaanse varkenspest (AVP). In de week van 11 tot 18 mei werd bij 26 zwijnen het virus aangetoond.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit blijkt uit gegevens van het Friedrich-Loeffler-Institut (FLI). Het aantal met AVP besmette zwijnen laat nu al enkele weken een daling zien. Maandenlang schommelde het aantal vastgestelde besmettingen tussen de 40 en 50 per week, ruim boven de aantallen van de laatste weken. Bovendien zijn er nu al een tijd lang geen nieuwe gevallen vastgesteld buiten de reeds afgegrendelde zones.

De ontwikkelingen stemmen de Duitse varkenssector ongetwijfeld voorzichtig optimistisch. De Duitse overheid onderhandelt nog steeds met handelspartner China voor het hervatten van de export naar het verre oosten. Gehoopt wordt op een spoedig zogeheten regionaliseringsakkoord, waarbij Duitsland varkensvlees mag leveren uit de gebieden waar geen AVP bij wilde zwijnen is geconstateerd. Tekenen dat de virusziekte wat onder controle lijkt, kunnen de kans op succes in de onderhandelingen vergroten.

Mecklenburg-Voorpommeren acteert pro-actief
De Noord Duitse deelstaat Mecklenburg-Voorpommeren (waar nog geen AVP is aangetoond bij wilde zwijnen) gaat jagers verder ondersteunen om het aantal wilde zwijnen in de deelstaat te verminderen. Dat maakte het bestuur van de deelstaat vrijdag 14 mei bekend. De landbouwminister in de provincie acht het van groot belang de populatie wilde zwijnen te verminderen.

Hiermee probeert de overheid te voorkomen dat AVP de provincie binnenkomt. Er gold in Mecklenburg-Voorpommeren daarom al een afschot premie van €50 per dier. Daar komt nu een financieringsregeling bij waarmee jagers kunnen investeren in koelsystemen. Hiermee kunnen ze afgeschoten dieren beter opslaan.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden