Shutterstock

Inside Vietnam

Auto- en staalproducenten gaan varkens fokken

20 Mei 2021 - Stef Wissink

De door Afrikaanse varkenspest (AVP) flink geraakte Vietnamese varkensstapel is bezig aan snel herstel. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). Grote industriële partijen investeren volop in de varkenshouderij. Vietnam was over kwartaal 1 nog nummer 6 export bestemming voor Europees varkensvlees.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens het rapport werden er in 2020 nog 'slechts' 86.000 varkens geruimd vanwege AVP. Dat is 1,5% van het aantal dat in 2019 geruimd werd. Toen werd de varkensstapel met miljoenen stuks gedecimeerd.

Flink meer varkens
Volgens de officiële cijfers van de Vietnamese overheid was de varkensstapel in het eerste kwartaal 11,6% groter dan in dezelfde periode in 2020. De productie van varkensvlees groeide iets minder sterk. Deze nam volgens de gegevens met 7,5% toe tot 1.02 miljoen ton. Het USDA verwacht een verder herstel van de productie in de loop van het huidige jaar. De import van buitenlands varkensvlees zal dan ook af gaan nemen.

Industriële bedrijven zien brood in varkensproductie
Het jaar 2020 werd gekenmerkt door ongekend hoge investeringen van bedrijven in de varkenshouderij. Ook bedrijven die tot dan nog niet in de veehouderij actief waren, worden aangetrokken door de verwachte rendementsperspectieven. Een van Vietnams grootste automakers investeerde in locaties die uiteindelijk 1,2 miljoen varkens per jaar moeten gaan produceren. Een bedrijf gelieerd aan een van de grootste staalmakers van het land investeerde in boerderijen die jonge zeugen voor de vermeerdering moeten gaan fokken. De zeugen van deze bedrijven kunnen vervolgens een productie van zo'n 500.000 varkens per jaar gaan realiseren.

Ook het Nederlandse voerbedrijf De Heus is in een strategische samenwerking met enkele andere partijen betrokken bij nieuw gerealiseerde zeugenbedrijven die plaats moeten bieden aan zo'n 27.000 zeugen. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden