Danish Crown

Inside Varkens

Duurzaam vlees opent deuren voor Danish Crown

27 Mei 2021 - Stef Wissink

De Deense varkensslachter Danish Crown kijkt met een positief gevoel terug op de eerste 6 maanden van het gebroken boekjaar 2020/2021. Ondanks dat het netto resultaat een lichte daling liet zien is het bedrijf tevreden over de resultaten die in zeer uitdagende marktomstandigheden zijn behaald. De corona pandemie en de uitbraak van Afrikaanse varkenspest (AVP) in Duitsland hadden veel invloed op het bedrijf, maar door te focussen op duurzaamheid werden nieuwe internationale klanten binnengehaald aldus het concern.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ondanks dat het verscheepte volume naar China met 30% terugliep, was de totaal verkochte hoeveelheid vlees in deze periode (1 oktober 2020 tot en met 31 maart 2021) 3% groter. Jais Valeur, de CEO van Danish Crown, geeft aan dat de focus op duurzaamheid nieuwe deuren heeft geopend voor het bedrijf: "Duurzaamheid is een cruciale factor gebleken in de onderhandelingen met nieuwe klanten afgelopen half jaar. We hebben omvangrijke orders gerealiseerd van grote internationale spelers in consumenten goederen en retailers. Dit geeft energie en vertrouwen."

Corona, AVP en wisselkoersen drukken omzet
De uitbraken van corona en AVP drukten de prijzen voor varkensvlees, waardoor de omzet terug liep. Ongunstige wisselkoersen tussen de Deense Kroon/Amerikaanse Dollar drukten de omzet daarbij nog extra. De totale opbrengsten uit verkoop liepen 9% terug tot DKK 28,937 miljard, dat is omgerekend krap €3,9 miljard euro.

Vanwege de lagere vleesprijzen lagen ook de uitbetaalde varkensprijzen aan leveranciers op een lager niveau dan het jaar ervoor. Het bedrijf geeft daarbij wel aan dat het de aan Danish Crown aan de varkenshouders een "zeer competitieve prijs" voor de varkens heeft kunnen betalen, die iets boven het Europees gemiddelde lag.

Netto resultaat ook lager als gevolg corona maatregelen
Het nettoresultaat viel met DKK 56 miljoen (€7,5 miljoen) terug tot ruim DKK 1,3 miljard (€179 miljoen). Dit werd vooral veroorzaakt door de extra kosten die het bedrijf maakt vanwege coronatesten en extra schoonmaak procedures als gevolg van de corona uitbraak. Toch is het bedrijf gezien de bijzondere omstandigheden zeer content dat het nettoresultaat bijna het hoge resultaat van het jaar ervoor evenaart.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden