Shutterstock

Inside Varkens

Zit varkenssector Brazilië nog steeds in groeispurt?

26 Mei 2021 - Chanti Oussoren

De Braziliaanse varkenssector is de afgelopen tijd fors gegroeid, waarbij het exportvolume diverse maanden records heeft gebroken. Groeit de sector nog steeds en wat zijn de toekomstperspectieven?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In Brazilië heeft de varkenssector de afgelopen tijd grote stappen gezet. Het land heeft goed ingespeeld op de Chinese behoefte aan varkensvlees, doordat Afrikaanse varkenspest in China heeft huis gehouden. De Braziliaanse varkensvleesexport behaalde meerdere keren nieuwe records.

Over het eerste kwartaal van 2021 werd er in totaal 25% meer varkensvlees geëxporteerd dan vorig jaar, zo blijkt uit de gegevens van de Braziliaanse Association of Animal Protein (ABPA). Niet alleen de verkoopvolumes naar het buitenland zijn gestegen, maar ook in het binnenland wordt er fors meer vlees geconsumeerd. Tussen juli 2020 en januari dit jaar is de verkoop naar detailhandel met 80% gestegen.

Meer export door hogere productie
Inmiddels zijn ook de exportcijfers over april bekend. Wederom is een stijging gerapporteerd in vergelijking met vorig jaar. In totaal is er 35,1% meer varkensvlees in april uitgevoerd. Dit komt neer op een totaal van 98.300 ton met een waarde van $232,3 miljoen

Dat er meer varkensvlees werd geëxporteerd, was mogelijk door een hogere productie. Over de eerste 3 maanden van het jaar steeg het aantal geslachte varkens met 4,9%. In totaal hingen er 12,53 miljoen varkens aan de slachthaak. Het totale karkasgewicht lag rond de 1,15 miljoen ton, een toename van 7,2% ten opzichte van Q1 vorig jaar.

Nieuw groot slachthuis op de planning
Om aan de groeiende behoefte te kunnen voldoen, is Brazilië van plan om een nieuwe grote slachterij te bouwen. Dit wordt de grootse varkensverwerker van Latijns-Amerika. Het slachthuis wordt gelokaliseerd in Paraná en kan tot wel 15.000 varkens per dag slachten. Met de bouw van de slachterij is een investering van $2,5 miljard gemoeid en de werkgelegenheid wordt met 5.500 directe en 3.000 indirecte banen flink opgeschroefd. Het duurt echter nog wel even voor het slachthuis de capaciteit benut. De opening staat gepland voor 2023.

Kansen voor de toekomst
De Braziliaanse varkenssector is dus groeiende en ook voor de toekomst zijn de vooruitzichten volgens de ABPA niet slecht. De organisatie acht het mogelijk om dit jaar wederom een nieuw recordvolume te kunnen exporteren. Dit is gebaseerd op de nieuwe AVP uitbraken die dit jaar in China zijn gemeld.

Er wordt verwacht dat de Chinese productie zich hersteld, maar vooralsnog lijkt dat niet aan de orde gezien het nieuwe importrecord over de maand maart. Brazilië is goed gepositioneerd voor de Chinese markt en is al een aantal plekke omhooggeschoven op de Chinese lijst van voornaamste leveranciers.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden