Shutterstock

Inside Voer

Hebben de brokprijzen de top bereikt?

28 Mei 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De prijzen van tarwe, maïs en soja piekten begin mei. Inmiddels zijn de prijzen van deze grondstoffen weer wat gezakt, maar de hoge prijzen werken wel door in de brokprijzen. Die zijn deze maand namelijk verder gestegen, zo blijkt uit de cijfers van Wageningen Economic Research.  

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vleesvarkensbrok is deze maand €0,40 duurder geworden ten opzichte van april. De prijs voor vleesvarkensbrok komt daarmee uit op €27,85 per 100 kilo. Dat is 9% duurder ten opzichte van van januari. Zeugenbrok dracht is ook €0,40 duurder geworden ten opzichte van april en kost nu €28,85 per 100 kilo. Zeugenbrok lakto en start/overgangskorrel zijn zelfs €0,55 in prijs gestegen en staan nu op respectievelijk €33,35 en €32,25 per 100 kilo. Babybiggenkorrel kost nu €39,20 per 100 kilo, een prijsstijging van €0,45.

De brokken voor rundvee zijn net als de varkensbrokken verder in prijs opgelopen. Standaardbrok A en Eiwitrijke brok (B) zijn beide €0,50 duurder dan een maand eerder en komen uit op respectievelijk €27,35 en €29,75 per 100 kilo. Snijmaïskernbrok was in april een uitzondering en noteerde stabiel. Voor deze maand mei is het met €1,05 de sterkste stijger ten opzichte van de afgelopen maand. Snijmaïskernbrok kost daarmee €39,70 per 100 kilo.

Voorlopig hoogte punt lijkt bereikt
De Boerenbusiness Mengvoerprijsindicator verwacht dat de brokprijzen in juni iets dalen. In de afgelopen jaren zakte de brokprijzen ook in die maand en daar lijkt dit jaar geen uitzondering op te zijn. Een daling van de prijzen is ook in lijn met het beeld van de dalende noteringen op de Amerikaanse en Franse graanbeurzen.

De granen staan er in grote delen van Europa, Rusland en Amerika goed op volgens onder andere het Amerikaanse USDA en het Europese JRC-MARS instituut. Het zaaien van de maïs en soja in de VS is redelijk voorspoedig verlopen. De start van deze gewassen is over het algemeen goed. Verschillende analisten verwachten daarom dat de graanprijzen hun voorlopige hoogtepunt hebben bereikt.

Daarbij worden wel een aantal kanttekeningen gemaakt. Voor maïs en soja is het seizoen nog maar net begonnen. De start is weliswaar goed, maar het weer in de zomer maakt of breekt de opbrengst van deze gewassen. En wat gaat China doen? De extra vraag uit dat land heeft de afgelopen maanden mede gezorgd voor de hoge graanprijzen. Maar het gedrag van de Chinese kopers laat zich moeilijk voorspellen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden