Shutterstock

Inside Varkens

Duitse varkensprijs blijft onderwerp van discussie

9 Juni 2021 - Stef Wissink

De tweespalt die vorige week woensdag ontstond over het al dan niet verhogen van de Duitse varkensnoteringen is nog altijd niet beslecht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Waar varkenshouders, verenigd in de Vereinigung der Erzeugergemeinschaften für Vieh und Fleisch, de notering vorige week €0,03 naar boven toe bijstelde, zien de Duitse slachthuizen daar nog altijd geen mogelijkheid toe. Zowel de VEZG-notering als de noteringen van de slachters, noteren deze week dan ook onveranderd. Voornaamste argument voor varkenshouders om de noteringen te verhogen is het krapper wordende aanbod. In mei vielen zowel in Nederland als Duitsland een flink aantal slachtdagen uit in verband met diverse feestdagen. Hierdoor werden er geregeld varkens doorgeschoven. Handelaren melden nu dat ze veelal aan zijn met leveringen, waardoor het aanbod direct krapper aanvoelt.

Vleeshandel blijft moeizaam
De moeizame handel in varkensvlees is op het moment de grootste belemmering voor vlot stijgende noteringen. Slachterijen klagen over een volle Europese markt. Dit wordt veroorzaakt doordat grote exporterende landen als Spanje en Duitsland veel vlees proberen te slijten binnen de Europese grenzen. Duitse slachthuizen zijn daartoe vanwege exportblokkades nog altijd genoodzaakt. De Spaanse slachthuizen ondervinden de gevolgen van de wat bekoelde Chinese vleeshonger en zijn daardoor ook gedwongen meer product aan te bieden aan landen binnen Europa.  

Enige steun in de rug biedt het weer van de afgelopen weken. Het is laat in het jaar, maar het barbecueseizoen is op gang gekomen en met het EK-voetbal voor de deur blijven consumenten om vlees op de grill vragen. De ontwikkelingen tezamen geven de Duitse prijsmelders van de VEZG-notering voldoende steun in de rug om aan de verhoogde notering van vorige week vast te houden: €1,57 per kilo geslacht gewicht. De Duitse slachthuizen blijven dit niveau weigeren en betalen ook komende week €1,54 per kilo geslacht gewicht.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden